Vlada će i dalje pribjegavati sitnim mjerama

Svetozar Jovićević je kazao da nije siguran da li aktuelna vlast osjeća da “mnogo štošta u ovom društvu vri ispod površine”
102 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.01.2012. 08:32h

Ako se u obzir uzme karakter crnogorske vlasti i način na koji je navikla da vlada u posljednjih 20 godina, sumnjam da će se dobro pogledati u ogledalo i pristupiti stvarnom suočavanju sa suštinom problema u Crnoj Gori, ocijenio je profesor Svetozar Jovićević.

On je kazao da nije siguran da li aktuelna vlast osjeća da “mnogo štošta u ovom društvu vri ispod površine”.

“A što ni juče, ni inače, nije baš tako primjetno spolja gledano. Ako vlast protumači nezadovoljstvo samo kao neku trenutnu reakciju, a ne kao mnogo širi iskaz dubljih nezadovoljstava, onda će pribjegavati sitnim malim mjerama”, ocijenio je Jovićević.

On je kazao da nije siguran da li aktuelna vlast osjeća da “mnogo štošta u ovom društvu vri ispod površine”.

“Nijesam siguran i da je bilo pametno toliko u prvi plan skoro isključivo isticati račune za struju, čiji skok nije takav da bi izazvao neki nagli bunt. Čini mi se da je mnogo bolje ono što je jedan od sindikalnih lidera isticao u nastupu, da je to samo povod, a da su uzroci daleko širi i dublji, recimo nezadovoljstvo zbog kriminalizovanosti društva”, kazao je Jovićević.

Vrijeme socijalnih pitanja

Lider Nove Andrija Mandić kazao je da se na vlast mora vršiti pritisak na svakom mjestu.

“Da je sreće, sloge i hrabrosti u svim opozicionim strukturama, bilo bi potpuno prirodno da uskoro svi zajedno, studenti, radnici, preduzetnici i opozicione stranke predvode velike proteste u pravcu promjena u Crnoj Gori“, rekao je Mandić na svečanoj sjednici GO Nove.

Iz Srpske liste upozorili su građane srpske nacionalnosti da ne nasjedaju na poruke organizatora protesta, “jer se radi o novom pokušaju stvaranja političke opozicije sa crnogorskim nacionalnim predznakom”.

“O tome svjedoči ključna poruka govornika na protestu da je prošlo vrijeme identitetskih, a došlo vrijeme socijalnih pitanja”, saopšteno je iz SL.

Kovačević: Jedno su želje, drugo mogućnosti

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” ima li zime za Vladu nakon posljednjih i najave novih, još masovnijih protesta, portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je da “ako te zime ima, ona treba da bude iskazana na demokratskom izbornom procesu”.

SDP je predlagala povećanje subvencija za struju za milion eura, djelujući amandmanski na predlog budžeta za ovu godinu.

Pokušava se stvoriti nekakvo vanredno stanje ili stanje vanrednosti i to u kontinuitetu kako bi se sa ulice dovela za njih poželjna politička opcija”, rekao je Kovačević. I u SDP-u razumiju razloge za proteste, navodeći da očekuju od Vlade analizu zahtjeva koji su iznijeti na okupljanju.

“SDP je predlagala povećanje subvencija za struju za milion eura, djelujući amandmanski na predlog budžeta za ovu godinu, ali nijesmo dobili podršku većine u parlamentu za to. Očekujemo da Vlada sada ponovo razmotri taj naš predlog”, kazao je šef medijskog pula SDP-a Mirko Stanić.

Galerija

Bonus video: