Crnogorci uskoro u bitku s talibanima?

Crnogorskoj Vladi su strani partneri već sugerisali da počne pripreme za izmjenu Ustava i zakona, kako bi se obezbijedilo jednostavnije i brže angažovanje vojske u NATO misijama
70 pregleda 0 komentar(a)
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
vojska Vučinić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.01.2012. 04:44h

Crna Gora će ove godine krenuti u ustavne i zakonske izmjene kako bi svoje zakonodavstvo upodobila sa zahtjevima NATO-a i kolektivne odbrane koji promoviše taj savez.

To se, prije svega, odnosi na propise koji definišu upotrebu jedinica crnogorske Vojske u međunarodnim operacijama, odnosno način donošenja odluke i mandat jedinica koje budu u sastavu savezničkih snaga.

Prema informacijama “Vijesti”, crnogorskoj Vladi su strani partneri već sugerisali da počne pripreme za izmjenu Ustava i zakona u toj oblasti, kako bi se obezbijedilo jednostavnije i brže angažovanje vojske u NATO misijama.

Prema sadašnjoj proceduri, odluku o učešću i mandatu u nekoj od međunarodnih operacija, ali i broju pripadnika koji će biti angažovani, donosi Skupština Crne Gore dvotrećinskom većinom. To je rješenje propisano i Ustavom i Zakonom o upotrebi jedinica u međunarodnim snagama.

Crnoj Gori je sugerisano da pojednostavi proceduru, jer u slučaju akitiviranja člana 5 Sjeverno-atlantske povelje, (napad na jednu članicu NATO-a znači napad na sve) taj savez ne može čekati da crnogorski parlament odluku u takvoj operaciji donosi dvotrećinskom većinom, ili u ponovljenom glasanju prostom većinom.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: