Parlament će odlučivati o ostanku vojnika u Avginistanu

Kentera je kazao da nije realno govoriti o tome da crnogorski vojnici mogu doći na prve linije fronta, zbog najavljenog povlačenja savezničkih snaga
0 komentar(a)
Savo Kentera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Savo Kentera, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2012. 12:10h

Crnogorski parlament će odlučivati koliko će naši vojnici ostati pri ISAF misiji u Avganistanu, smatra predsjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera, navodeći da to nije u nadležnosti bilo kog ministra ili Vlade.

Kentera je kazao da pripadnici Vojske Crne Gore (VCG) mogu ostati u Avganistani, samo ukoliko to od njih bude tražila Skupština.

"Moje lično mišljenje je da tamo treba da ostanu dok god bude potreba za mirovnom misijom. Na to prosto treba da se navikavamo, kao članica Ujedinjenih nacija, koja u okviru svojih mogućnosti učestvuje u rješavanju globalnih problema", rekao je on agenciji Mina.

Prema njegovim riječima, posle Avganistana vjerovatno će postojati druga misija, na šta ukazuju skorija dešavanja u svijetu.

Upitan da li postoji opasnost da crnogorski vojnici mogu doći na prve linije fronta, zbog najavljenog povlačenja savezničkih snaga, Kentera je kazao da nije realno govoriti o tome i da su "takve stvari gotovo nezamislive".

Dok je god, kako je naveo, u Avganistanu prisutan jedan američki, britanski, njemački ili vojnik neke druge velike države članice NATO saveza, crnogorski vojnici neće biti u prilici da budu sami u prvim linijama.

"Ukoliko budućnost mirovne misije u Avganistanu zavisi od jednog voda crnogorskih vojnika, onda moram reći da bih zaista bio ponosan da vidim tu situaciju u kojoj će 40 vojnika biti na prvim linijama fronta i od kojih će zavisiti budućnost jedne zemlje. Osjećao bih se kao spartanac", pojasnio je Kentera.

Bonus video: