Gusinje zaslužuje da postane opština

Tražimo od nadležnih institucija da daju odgovor na inicijativu, kako bismo znali kako i s kim dalje, jer je ovo za nas životno važno pitanje, kazao je Laličić
79 pregleda 0 komentar(a)
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Gusinje, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 21.01.2012. 08:37h

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice 2. avgust u Gusinju dr Rusmin Laličić pozvao je juče Demokratsku partiju socijalista da pokrenu mehanizme za povraćaj statusa opštine Gusinju i tako ispune dogovor i obećanja uoči ranijih izbora.

"U ime građana Gusinja pozivam gospodu iz DPS-a i predsjednika Mila Đukanovića, da u skladu sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, član 53, pokrenu mehanizam za povraćaj statusa opštine Gusinju, a uskladu s potpisanim dogovorom i javno datim obećanjima pred niz prethodnih izbora. Na to ih obavezuje naš dogovor i zaključak Skupštine opštine Plav na drugoj redovnoj sjednici od 8. juna 2007. godine, koji je još na snazi“, kazao je Laličić.

Laličić je kazao, da Savjet MZ 2. avgust očekuje od vladajućih struktura da formiraju radnu grupu, poput one za Petnjicu: “Tu radnu grupu predvode poslanici koji su do juče izbjegavali izglasavanje opštine Petnjica, a sada su shvatili da je ona opravdana”.

Savjet MZ 2. avgust očekuje od vladajućih struktura da formiraju radnu grupu, poput one za Petnjicu: “Tu radnu grupu predvode poslanici koji su do juče izbjegavali izglasavanje opštine Petnjica, a sada su shvatili da je ona opravdana”

On je kazao da interes Gusinja treba da predstavljaju poslanik Džavid Šabovića iz SDP-a kao i Bošnjačka partija, jer su se njihovi odbornici 8. juna 2007. godine izjasnili zaključkom da “Skupština podržava povraćaj statusa opštine Gusinju“.

“U skladu sa korpusom ljudskih prava, među kojima je i pravo na lokalnu samoupravu, tražimo od nadležnih institucija da pokrenu, odnosno daju odgovor na inicijativu, kako bismo znali kako i s kim dalje, jer je ovo za nas životno važno pitanje, koje nas opterećuje u posljednje dvije decenije“, zaključio je Laličić.

IMAMO 8.000 hektara obradivog zemljišta i zgradu za administraciju

Laličić je podsjetio da je Odbor za povraćaj opštine, po starom zakonu, podnio inicijativu, priložio elaborat o ekonomskoj opravdanosti i prednostima novoformirane opštine Gusinje, nabrajući infrastrukturu i prirodne potencijale.

„Gusinje je urbana sredina sa gradskim jezgrom i komunalnom infrastrukturom i selima naslonjenim na urbano jezgro, što čini 42,3 odsto teritorije opštine Plav i time je veće od nekoliko sadašnjih opština. Raspolaže i sa 8.000 hektara obradivog zemljišta i zgradom u izgradnji za buduću opštinsku administraciju koju finansira Fondacija “Gusinje” i opština Plav, koja će biti veličine 800 metara kvadratnih korisnog prostora”, naveo je Laličić.

On je dodao i da je elaborat o ekonomskoj opravdanosti i proglašenju Nacionalnog parka “Prokletije” finasirala i uradila Vlada, te da se Prokletije na teritoriji opštine Gusinje nalaze sa 80 odsto svog kapaciteta.

Bonus video: