Igor Lukšić predlagao Kavarića za direktora ANB

Kavarić je bio Lukšićevo prvo rješenje nakon što je bivši šef ANB-a Vladan Joković podnio ostavku, ali se od toga odustalo nakon što se premijer konsultovao sa partijskim kolegama
145 pregleda 0 komentar(a)
Vladimir Kavarić Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2012. 08:22h

Premijer Igor Lukšić predlagao je aktuelnog ministra ekonomije Vladimira Kavarića za šefa Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), prije nego je u vrhu Demokratske partije socijalista odlučeno da tu funkciju preuzme član Predsjedništva DPS Mevludin Nuhodžić.

Kako je “Vijestima” potvrdilo nekoliko sagovornika iz DPS-a, Kavarić je bio Lukšićevo prvo rješenje nakon što je bivši šef ANB-a Vladan Joković podnio ostavku, ali se od toga odustalo nakon što se premijer konsultovao sa partijskim kolegama. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, Kavarić se pominjao kao kandidat jer, uz ministra finansija Milorada Katnića, važi za Lukšićevog bliskog saradnika i čovjeka u kojeg premijer ima veliko povjerenje.

Od toga se odustalo nakon što su se u konsultacijama Lukšić i predsjednik DPS-a Milo Đukanović saglasilii da bi Nuhodžić, kao uticajni partijski funkcioner i čovjek od povjerenja, bio najbolje rješenje za osjetljivo mjesto šefa Agencije.

U Lukšićevom kabinetu nijesu potvrdili ali ni negirali informaciju da je premijer predlagao Kavarića, navodeći da je Nuhodžić jedini kandidat za šefa ANB-a. On bi, kako tvrde u kabinetu premijera, mogao biti imenovan na nekoj od narednih sjednica Vlade.

“Vijesti” su ranije objavile da je Nuhodžić tražio da se na kratko odloži njegovo imenovanje za direktora Agencije kako bi prije njegovog dolaska u ANB bili sklonjeni, penzionisanjem ili na drugi način, kadrovi tajne službe koji se u javnosti povezuju sa kriminalnim miljeom. Nuhodžić nije želio da komentariše najave imenovanja za šefa ANB-a navodeći da se radi o medijskim najavama.

Bonus video: