Popović: Ulaganje u turizam rezultat odgovornog odnosa vlasti u Podgorici

Kroz organizovanje značajnih međunarodnih foruma, Podgorica se, kako se navodi u saopštenju, pozicionirala i kao privlačna destinacija za poslovni i kongresni turizam
274 pregleda 2 komentar(a)
Tanja Popović, Foto: DPS
Tanja Popović, Foto: DPS
Ažurirano: 10.05.2018. 08:06h

Kontinuirano ulaganje u turizam, rezultat je odgovornog odnosta aktuelne podgoričke vlasti prema Glavnom gradu, sugrađanima i turistima kojih je svake godine sve više, tvrdi kandidatkinja za odbornicu sa liste "Za dobro građana Podgorice - Pobjednička koalicija Milo Đukanović", Tanja Popović.

U saopštenju upućenom medijima Popović je kazala da prema podacima MONSTATA-a Podgorica svake godine bilježi rast broja turista.

"Prema podacima MONSTAT-a, u prvom kvartalu 2018. godine Glavni grad posjetilo je 27.547 turista, odnosno 43,12% više u odnosu na isti period 2017. godine, a ostvareno je 45.450 noćenja, odnosno 17,83% više u odnosu na uporedni period", poručuje Popović.

Kroz organizovanje značajnih međunarodnih foruma, Podgorica se, kako se navodi u saopštenju, pozicionirala i kao privlačna destinacija za poslovni i kongresni turizam.

"Tako smo u aprilu ove godine postali članica Asocijacije ECM - European Cities Marketing (asocijacija 110 evropskih gradova - kongresnih destinacija), što će dodatno doprinijeti pozicioniranju Glavnog grada kao sve atraktivnije MICE destinacije", kazala je kandidatkinja za odbornicu liste DPS-a.

Osim velikih potencijala za razvoj turizma, dodaje Popović, rade na tome da Podgorica postane još atraktivnija turistička destinacija.

"Veliku pažnju posvećujemo očuvanju i isticanju kulturnog nasljeđa, dodatnoj turističkoj valorizaciji prirodnih resursa, promociji potencijala za razvoj vinskog turizma, te formi aktivnog odmora. Takođe, sticanjem statusa A kategorije turističko mjesto u cjelosti imidž Podgorice kao takve je unaprijeđen, a turistička ponuda postala sadržajnija", stoji nadalje u saopštenju.

"U toku je i realizacija RiTour projekta prekogranične saranje, koji obuhvata pet radnih paketa, i to: Turističku valorizaciju arheološkog nalazišta Duklja, Nabavku i instalaciju solarnih info panela na dvije lokacije u gradu sa turističkim sadržajem na više jezika, Turističku valorizaciju vodenih staza u Podgorici (rijeka Morača), Edukaciju kadrova - obuku turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju Glavnog grada i Izradu Strategije razvoja turizma Podgorice kao Glavnog grada, što će dati potpuno nove smjernice u turističkom razvoju Podgorice".

U narednom periodu, tvrdi Popović, slijedi niz tradicionalnih manifestacija poput Dana patišpanja i Dana krapa, koje, prema njenim riječima, već poprimaju regionalni karakter.

Popović je najavila otvaranje info punktova na najfrekventnijim lokacijama u gradu kako bi "turistima bile dostupne sve neophodne servisne i informacije o turističkim lokalitetima" u gradu i Crnoj Gori.

"Takođe, za nama je uspješno realizovana obuka za 50 turističkih vodiča specijalizovanih za teritoriju Glavnog grada. Nastavljamo i projekat uvezivanja sa glavnim gradovima regiona, započet 2016. godine, a u cilju razmjene iskustava, uzajamnog predstavljanja turističke ponude i kreiranja zajedničkog turističkog proizvoda koji možemo ponuditi i na nekom širem tržištu", rekla je Tanja Popović.

"Glavni grad je, 2014. godine, na inicijativu TOP-a dobio kategoriju "A" turističko mjesto od resornog ministarstva, nakon 20 godina "B" kategorije. Prije dvije godine, grad Podgorica nagrađen je od strane Evropske komisije, za dugoročno opredjeljenje za održivi turizam na prvoj zajedničkoj dodjeli nagrada ETIS i Accesible Tourism Awards. Turistička organizacija Podgorice u aprilu t.g. postala je članica NECSTOUR (Network of European Regions for a Sustainable and Competitive Tourism) - mreže evropskih regija za promociju i razvoj održivog i konkurentnog turizma destinacija", navodi se u saopštenju.

Popović tvrdi da je veliki broj faktora uticao na "ove impresivne rezultate u oblasti turizma" i napominje da su to u prvom redu pojačane promotivne aktivnosti u regionu i "značajnijim tržištima", te otvaranje novih smještajnih kapaciteta i "visokokvalitetnih i brendiranih ugostiteljskih objekata" sa sve više sadržaja u gradu, ali i "veliki broj manifestacija i događaja, lokalnog, regionalnog i međunarodnog karaktera koji su organizovani u prethodnom periodu".

"Aktuelna gradska vlast, na čelu sa DPS –om, razvoj turizma posmatra kao šansu za nova radna mesta, nova ulaganja i investicije, ali pre svega kao potrebu naših sugrađana da ponosno pokažu šta to Podgoricu čini atraktivnim gradom koji je u poslednje dve decenije doživeo pravu transformaciju i preporod", zaključuje Popović

Bonus video: