SNP i Pavlović napadaju, PEN Centar brani Nikolaidisa

Damjanović je istakao da je javnosti malo poznata činjenica da je na proslavi Dana Republike Srpske, osim dijela rukovodstva SNP-a, prisustvovao i ambasador Crne Gore u BiH
67 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Aleksandar Damjanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.01.2012. 13:20h

Šef poslaničkog kluba SNP-a u Skupštini Crne Gore Aleksandar Damjanović najavio je da će Kolegijumu predsjednika parlamenta uputiti dopis u kojem će tražiti da se članovi izjasne o "govoru mržnje Andreja Nikolaidisa", u kojem je on pisao o nastanku država na genocidu, tekovini koju zapadne demokratije brane, između ostalog i kroz odnos prema Republici Srpskoj.

Vlada Srbije uputila je protestnu notu povodom autorskog teksta Nikolaidisa - Šta je ostalo od velike Srbije, koji je objavljen 11. januara na beogradskom portalu E-novine

Damjanović je istakao da je javnosti malo poznata činjenica da je na proslavi Dana Republike Srpske, osim dijela rukovodstva SNP-a, prisustvovao i ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini Dragan Đurović.

"Kolegijum mora da osudi govor mržnje koji se čuo posljednjih dana", rekao je Damjanović.

Navodeći da Nikolaidis nije samo bivši novinar, već činovnik parlamenta, koji je stjecište zakonodavne vlasti, Vasilije Lalošević je takođe ukazao na detalj da je u Banja Luci na proslavi bio crnogorski ambasador u Sarajevu, ističući kako Nikolaidisa treba napomenuti da svoje opservacije ne iznosi iz kabineta Skupštine.

Pavlović: Šarić i Nikolaidis dva lica režima

Poslanik PzP-a Koča Pavlović je ocijenio da hiljadu eura, koje mjesečno prima Nikolaidis predstavljaju "antifašističku tekovinu i potvrdu Andrejevog prava na povremeni poetski fašizam".

"Uklanjanje Andreja Nikolaidisa iz Skupštine CG, na čemu insistira PZP, je korak ka evropeizaciji našeg Parlamenta", navodi se u saopštenju.

Pavlović kaže da su Darko Šarić i Nikoladis dva lica režima, i to kako kaže "njegova kriminalna i njegova antisrpska obrazina", i da dok je kriminalno u bjekstvu, antisrpska obrazina i dalje odolijeva.

PEN Centar traži zaštitu Nikolaidisa

Crnogorski PEN Centar i Crnogorsko društvo nezavisnih književnika zahtijevaju od crnogorskih državnih organa da, u skladu sa Ustavom i proklamovanim demokratskim načelima, osiguraju bezbjednost pisca Andreja Nikolaidisa, koja je dramatično ugrožena.

Oni su saopštili da je bezbjednost ugrožena "kao rezultat medijsko-obavještajne hajke koja se danima vodi protiv njega, a u kojoj, osim medija iz Beograda i Republike Srpske, nažalost učestvuju i crnogorski mediji i partije".

Osuđuju pokušaje da se Nikolaidis predstavi kao terorista, i podsjećaju da je "beogradska provladina Politika objavila na naslovnoj strani potjernicu za Nikolaidisom, a državni Glas Srpske iz Banjaluke otišao još dalje i pozvao da srpski komandosi Nikolaidisa lociraju i, kako se kaže, amputiraju, kao Bin Ladena".

Bonus video: