Pajović nagrađen za spasavanje Đukanovića

U opoziciji i dijelu NVO smatraju da novi ambasador ide u Kinu zahvaljujući političkim zaslugama
383 pregleda 32 komentar(a)
Darko Pajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Darko Pajović, Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.05.2018. 19:15h

Imenovanje Darka Pajovića za ambasadora u Kini predstavlja nagradu za spasavanje Vlade Mila Đukanovića prije dvije godine, smatraju u opoziciji i dijelu nevladinog sektora. Odbor za međunarodne odnose je u ponedjeljak dao pozitivno mišljenje za imenovanje Pajovića za ambasadora u Pekingu, a on će na tom mjestu zamijeniti Branka Perovića.

“Mi smo kontinuirano svjedoci prakse vlasti da se institucije koriste za partikularne potrebe. Tako dolazi i kao ‘prirodno’ da diplomatske pozicije služe za nagradu licima koja su se u raznim aspektima pokazali korisnim za vladajuću partiju ili luka za one kojima se na crnogorskoj političkoj sceni ne može više naći pozicija jer su izgubili kredibilitet, ili su ove osobe jednostavno ‘potrošene’ u zemlji a vladajuća partija ima prema njima određeni dug”, ocijenila je Željka Ćetković iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Pajović je sa poslanicima Pozitivne Crne Gore Azrom Jasavić i Goranom Tuponjom u januaru 2016. glasao za povjerenje Đukanovićevoj vladi iako je ta stranka u parlament ušla sa obećanjem da će biti “alternativa i vlasti i opoziciji”.

Pajović je pet mjeseci nakon podrške Đukanovićevoj Vladi imenovan za predsjednika Skupštine, dok je Jasavićeva postavljena za potpredsjednicu u vladi izbornog povjerenja. Pozitivna Crna Gora je na izborima 2016. izgubila parlamentarni status a Pajović je nakon toga podnio ostavku. Portparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić smatra da je svaki dalji politički angažman nekadašnjih čelnika Pozitivne “zarađen isključivo kroz izdaju volje nekadašnjih birača”.

“Nakon niza poteza kojima su svugdje gdje su mogli pomogli DPS-u, kruna je nastupila glasanjem za povjerenje vladi kojoj je podršku poslije ulaska u NATO a na osnovu ranijeg javnog obećanja povukao SDP. Što javnost Crne Gore misli o tom potezu je prilično jasno ako se zna da je Pozitivna izgubila 85 odsto glasača u samo četiri godine zbog vođenja takve politike”, kazao je Stanić, navodeći da je praksa vlasti da nekadašnje lidere ‘opozicionih’ partija po završenom poslu DPS nagradi lukrativnim ambasadorskim mjestom.

Obrazlažući odluku da Pajović bude imenovan za ambasadora, članovi odbora u kojem zbog bojkota opozicije sjede samo predstavnici vlasti, ocjenili su da je “doskorašnji predsjednik Skupštine pokazao najviši stepen odgovornosti prema nacionalnim interesima, dajući značajan prilog očuvanju stabilnosti Crne Gore i njene evroatlantske orijentacije”. Podršku Đukanovićevoj Vladi, Pajović je obrazlagao političkom stabilnošću koja je potrebna za integracione procese i obezbjeđivanjem uslova za fer i demokratske izbore. Ističući da je istakao da je jasna logika vladajućih partija, portparol Građanskog pokreta URA Goran Jevrić kazao je da se na odgovorne funkcije stavljaju ljudi koji do tih mjesta dolaze zahvaljujući mahinacijama.

“Nekadašnja ministarka koja je plagirala doktorski rad, postavljena je za ambasadorku u Rimu, dok na drugoj strani imamo čovjeka koji je na velika vrata uveo političku korupciju u državni parlament i sada je postavljen za ambasadora u Kini. Dakle, ne čudi potez Vlade i predstavlja samo kontinuitet pogubne politike”, kazao je Jevrić, dok su iz Demosa poručili da je Pajović nekompetentan za ovu poziciju.

“Poslednjim ambasadorskim imenovanjem, ovoga puta eklatantno nekompetentnog i po mnogima javno kompromitovanog lica, Đukanović ponovo kompromituje crnogorsku diplomatiju, po definiciji ozbiljnu službu, dajući joj paradiplomatski karakter”, saopšteno je iz stranke Miodraga Lekića.Ambasadori moraju imati profesionalni kapacitet

Iz Ministarstva vanjskih poslova nisu odgovorili “Vijestima” na pitanja što Pajovića preporučuje za mjesto ambasadora i da li je Pekingom nagrađen za to što je spriječio pad Vlade u januaru 2016. Zakonom o vanjskim poslovima predviđeno je da za ambasadre Vlada može predložiti i tzv. nekarijerne diplomate. Po tom osnovu su za u ambasadore, između ostalih, imenovani bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša, poslanik SDP-a Borisav Banović i bivši potpredsjednik Vlade Vujica Lazović.

Podsjećajući da ambasadori predstavljaju čitavu državu u inostranstvu, Ćetkovićeva je kazala da oni moraju imati i dokazane profesionalne kapacitete za diplomatsku službu i integritet i ugled.

“To uključuje potrebu izgradnje ozbiljne mreže karijernih diplomata a ne sve češća politička postavljenja. Ovom pitanju se mora sa dužnom pažnjom pristupiti, a oblast imenovanja na diplomatske pozicije mora prestati da bude manevarski prostor za nagrađivanje i postavljanje onih koji karijerno ne pripadaju toj sferi niti za to imaju kvalifikacija koje karakterišu ozbiljne diplomate”, kazala je ona.

Bonus video: