Matica crnogorska: Crnogorski jezik je samo slovo na papiru

Matica crnogorska pokrenula je inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o obrazovanju koji se odnose na upotrebu službenog jezika
235 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2012. 13:15h

Matica crnogorska pokrenula je inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Zakona o obrazovanju koji se odnose na upotrebu službenog jezika.

“Umjesto da poštuje ustavno rješenje da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski, izbjegnuta je njegova primjena. U suštini ovo znači da u Crnoj Gori i ne postoji službeni jezik, osim kao ustavna deklaracija koja nikoga ne obavezuje”, navodi se u saopštenju Matice.

U tom udruženju očekuju da Ustavni sud u najkraćem roku procesuira Inicijativu i pokrene postupak za ocjenu ustavnosti i zakonitosti spornih akata, što je, kako su ocijenili, način da se zaštiti ime službenog crnogorskog jezika i obezbjedi njegova zakonita primjena u državnim institucija, posebno uključujući prosvjetne ustanove.

Sličnu inicijativu za ocjenu ustavnosti te odredbe zakona nedavno je pokrenuo i potpredsjednik Skupštine Rifat Rastoder, ocjenjujući da je odredbama zakona “praktično izdvojen jedan od četiri jezika u službenoj upotrebi, što je suprotno Ustavu”. Skupština Crne Gore usvojila je usvojila u septembru prošle godine izmjene Zakona obrazovanju kojim se propisuje da se nastava izvodi na crnogorskom jeziku, a da se “imajući u vidu istu lingvističku osnovu nastava se izvodi i na srpskom jeziku, kao jeziku u službenoj upotrebi”.

Bonus video: