Burna polemika na raspravi o ustavnosti Zakona o CANU

Situacija umalo nije izmakla kontroli kad je predsjedavajući Džavid Šabović, na opozicione kritike zakona, odgovorio opaskom na račun jezika
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 15:22h

Uprkos žestokoj kritici opozicije i polemici na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Predlog zakona o crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti (CANU), kojim je predviđeno njeno spajanje sa Dukljanskom akademijom nauka i umjetnosti (DANU), dobio je podršku zahvaljujući glasovima vladajuće većine.

Iako je Miodrag Vuković (DPS) već na samom početku sjednice upozorio kolege da bi se tokom rasprave trebalo držati isključivo onog što je nadležnost Odbora, bez politizacije tako važnog akta, situacija umalo nije izmakla kontroli kad je predsjedavajući Džavid Šabović, na opozicione kritike zakona, odgovorio opaskom na račun jezika.

“Evo, svud ćemo staviti srpski jezik, pa će vam onda sve biti u skladu sa Ustavom. Kao da ovdje niko nije živio osim nebeskog naroda, a mi smo ovdje zalutali”, rekao je Šabović.

Burno je reagovao njegov zamjenik Velizar Kaluđerović (SNP), poručujući mu da tako ne može da govori. Situaciju je Šabović opet doveo do usijanja nakon što je konstatovao da se CANU uvijek pisalo latinicom, a čitalo ćirilicom kao SANU.

“To ti nije korektno da tako pričaš”, istakao je Kaluđerović.

Ističući da je očekivao da će Vlada povući sporni predlog zakona iz procedure, zbog neusaglašenosti sa Ustavom, Kaluđerović je kazao da su ponuđena rješenja kompromitujuća za nauku, umjetnost i državu.

“Ovim se zakonom nameće obaveza članstva u CANU članovima jedne nevladine organizacije. Kako se može govoriti o autonomiji CANU, ako joj se do u detalje propisuje čime će se baviti i dekretom nalaže da se svim članovima NVO DANU po automatizmu verifikuje članstvo”, kazao je Kaluđerović.

Vlahović: CANU verifikuje članstvo

Objašnjavajući da nije riječ o automatizmu, ministarka nauke Sanja Vlahović kazala je da akademiku DANU niko ne može garantovati da će CANU ocijeniti da on ispunjava uslove za verifikaciju članstva.

Reagujući na to što Kaluđerović, kada pominje DANU koristi prefiks NVO, Vlahović je istakla da činjenica da je DANU registrovana kao NVO ne umanjuje vrijednost njenih članova.

Emilo Labudović (Nova) poručio je ministarki da opozicija za 20 godina nije učinila ništa bolje protiv vlasti, kao što je to učinila Vlada predloženim zakonom, na šta je Vuković dobacio da bi opozicija zato i trebalo da glasa za predloženo rješenje.

“Želja će vam biti da za to glasam”, odgovorio je Labudović.

On je kazao da se ministarka, što se trudi da dublje pojasni, zapravo sve više zapetljava “kao pile u kučinu”.

“Nigdje u svijetu se ne postaje akademik samoproglašenjem ili ukazom. Gospoda iz NVO DANU su se samoproglasila za akademike”, rekao je Labudović, navodeći da država ne razmišlja o posljedicama spajanja dvije akademija, iz razloga što postoji otvorena netrpeljivost.

Vuletić: U CANU oni kojima je država na prvom mjestu

Na neustavnost predloženih normi ukazao je i Neven Gošović (SNP), navodeći da se verifikacijom narušava autonomnost akademije da CANU vrši izbor svojih članova.

“Tu nema izbora, a izbor članova je jedno od autonomnih prava”, zaključio je Gošović.

“Kaligula je, prkoseći civilnim vlastima, svog konja proglasio za konzula. Bez obzira na nadležnosti koje je imao, opet je to bio konj”, kazao je Labudović

Milorad Vuletić (DPS) ocijenio je da je predloženi zakon potreban državi, ocjenjujući kako članovi DANU imaju reference da pređu u CANU, podsjećajući da je oko deset članova Dukljanske bilo ili su i dalje članovi CANU.

“Članovi CANU trebaju da budu oni kojima je država na prvom mjestu. Normalno je da se objedini naučni potencijal i da funkcioniše za dobrobiti svih građana”, rekao je Vuletić.

Namjeru vladajuće većine da po svaku cijeni ujedini CANU i NVO DANU Labudović je uporedio sa činjenicom iz istorije Rimskog carstva.

“Kaligula je, prkoseći civilnim vlastima, svog konja proglasio za konzula. Bez obzira na nadležnosti koje je imao, opet je to bio konj”, kazao je Labudović.

Njemu je zasmetalo i to što je predsjednik Šabović želio da raspravu o zakonu što prije privede kraju, kako bi se pomoćnik ministra finansija Nemanja Pavličić, koji je čekao raspravu o svom predlogu zakona, što prije vratio svojim poslovnim obavezama.

“Polako brate slatki, ne znam gdje vam se žuri. Ne pravimo zemljoradničku zadrugu, nego CANU. Kome se žuri neka ide”, rekao je Labudović

Galerija

Bonus video: