Nimanbegu: Vlast ne želi formiranje novih oština

“Ako bi se kriterijumi o fiskalnom kapacitetu primijenili na sadašnje opštine, onda bi desetak njih trebalo ukinuti”, tvrdi Nimanbegu
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2012. 10:26h

Vlada na sve načine pokušava da oteža formiranje novih opština, prije svega insistirajući na ekonomskoj održivosti, izjavio je poslanik Force Genci Nimanbegu. On smatra da je rigidan Zakon o teritorijalnoj organizaciji, na kojem insistiraju predstavnici vlasti, navodeći da taj pravni dokument ograničava inicijative za nove opštine. Zbog toga će, smatra on, građani Malesije još čekati da Tuzi dobiju staus punopravne opštine.

“Tim zakonom predviđeno je da Vlada daje konačno mišljenje čak i u slučaju da na referendumu o osnivanju opštine birači daju zeleno svjetlo. Time je ne samo odložen put do nove opštine, već su date nove prepreke koje je teško preskočiti”, izjavio je on.

Istorija nas uči da su područja napredovala ekonomski, kulturno i socijalno kada su samostalino odlučivala o taksama, porezima i investicijama. To je Malesiji uskraćeno

“Ako bi se kriterijumi iz zakona o fiskalnom kapacitetu primijenili na sadašnje opštine, onda bi desetak njih trebalo ukinuti. I pored toga što su partije na vlasti nekoliko puta potpisivali sporazume o punopravnoj opštini, političkim kalkulacijama partija na vlasti o “eventualnom” gubitku vlasti u Podgorici, a poslije “nepostojanjem ekonomske osnove” za punopravnost Opštine dovelo je do toga da se dogvoor nikada nije iskreno poštovao”, upozorio je on.

Forca ne odustaje

Nimanbegu je kazao da će Forca i dalje insistirati da se Malesiji omogući da što prije postane samostalna opština, navodeći da je to moguće učiniti izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji ili iniciranjem zakonske procedure.

“Istorija nas uči da su područja napredovala ekonomski, kulturno i socijalno kada su samostalino odlučivala o taksama, porezima i investicijama. To je Malesiji uskraćeno”, rekao je Nimanbegu.

On je podsjetio i da će klub albanskih poslanika insistirati i da se u crnogorskom parlamentu formira odjeljenje koje će prevoditi rasprave albanskih poslanika na sjednicama odbora i plenuma. Nimanbegu je podsjetio da je predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić ranije obećao da će to pitanje riješiti, navodeći da se Albancima u Skupštini mora omogućiti da govore na maternjem jeziku.

Bonus video: