Za stranačke centrale Vlada plaća 180.000 eura godišnje

DPS i SDP jedine su stranke u parlamentu kojima se iz državnog budžeta ne plaća kirija, jer koriste prostore u staroj zgradi Vlade
92 pregleda 0 komentar(a)
SNP, zgrada, Foto: Zoran Đurić
SNP, zgrada, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.01.2012. 09:56h

Vlada Crne Gore plaća parlamentarnim strankama 180 hiljada eura godišnje za poslovne prostore u kojima se nalaze partijske centrale.

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) jedine su stranke u parlamentu kojma se iz državnog budžeta ne plaća kirija, jer te članice vladajuće koalicije koriste prostore u staroj zgradi Vlade.

Prema podacima Uprave za imovinu, najveća kirija se iz državnog budžeta plaća za buduću centralu Socijalističke narodne partije (SNP).

Za poslovni prostor u kojem se nalazi Bošnjačka stranka iz državnog budžeta se mjesečno izdvaja tri hiljade eura.

Prema podacima Uprave, 4.500 eura je kirija za zgradu u Dalmatinskoj ulici u kojoj se nalazi Pokret za promjene, dok je za kuću na Starom aerodromu u kojoj se nalazi centrala Nove srpske demokratije (Nova) mjesečna kirija tri hiljade eura.

Za poslovni prostor u kojem se nalazi Bošnjačka stranka iz državnog budžeta se mjesečno izdvaja tri hiljade eura.

Izbor prostorija ograničen budžetom

Pomoćnik direktora Uprave za imovinu Blažo Šaranović pojasnio je da se prostor za funkcionisanje stranačkih centrala plaća na osnovu međustranačkog dogovora iz oktobra 1993. godine.

On tvrdi da se prilikom izbora poslovnog prostora izlazi u susret strankama, ali je izbor ograničen i odobrenim sredstvima. Visina maksimalnog iznosa se, kako je kazao, određuje na osnovu broja poslanika koje stranka ima u državnom parlamentu.

Odlukom Vlade, DPS će u zgradi na desnoj obali Morače imati na raspolaganju 700 kvadratnih metara, SDP će koristiti 300 kvadrata.

On je pojasnio da se prilikom traženja poslovnog prostora raspisuje tender i uz saglasnost stranke bira najpovoljnija ponudu.

Šaranović je podsjetio da DPS i SDP koriste dio prostorija u staroj zgradi Vlade, koje su im dodijeljene na korišćene nakon raspodjele imovine bivših društveno-političkih organizacija.

Stara zgrada Vlade najveća je nekretnina koju je DPS, kao nasljednica Komunističke partije, koristila prethodne dvije decenije.

Odlukom Vlade, DPS će u zgradi na desnoj obali Morače imati na raspolaganju 700 kvadratnih metara, SDP će koristiti 300 kvadrata.

U zgradi na desnoj obali Morače i ranije su se nalazile stranačke prostorije DPS-a i SDP-a, a najjača parlamentarna stranka je od kirije za tu zgradu godišnje dobijala 636 hiljada eura.

Opozicija ne može u staru zgradu Vlade

Na pitanje zbog čega sve stranke zbog uštede nijesu smještene u Ulici Jovana Tomaševića koja je u državnom vlasništvu, Šaranović je podsjetio da su u staroj zgradi Vlade već smještene neke državne institucije.

Nakon prelaska u državno vlasništvo u zgradi na desnoj obali Morače smještene su Direkcija za javne nabavke, Agencija za duvan, Uprava za imovinu, Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima, Kancelarija za održivi razvoj, Kancelarija za saradnju sa NVO-om, Zaštitnik državne imovine i Fond rada.

"Eventualnim useljavanjem parlamentarnih stranaka, za koje Uprava plaća zakup, u navedeni objekat za posljedicu bi imalo traženje novih poslovnih prostora za potrebe državnih organa putem plaćanja zakupa. Ovim načinom rješavanja poslovnog prostora u staroj zgradi Vlade postignuta je racionalizacija troškova u državnom budžetu, kada je u pitanju zakup“, kazao je on.

Bonus video: