Jovićević: Ni vlast ne zna hoće li biti vanrednih izbora

„Međutim, mislim da je to sada nemoguće predvidjeti i da ni vlast sama nema jasnu poziciju oko toga“, smatra on
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 13:51h

Profesor Svetozar Jovićević ocijenio je da trenutno ni vlast ne zna da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, ali smatra da bi oni mogli biti raspisani u drugoj polovini ove godine.

On je rekao da se u trenutnim okolnostima, kada u društvu sve "vri iako se to možda ne vidi spolja", opravdano postavlja pitanje da li će biti izbora.

„Međutim, mislim da je to sada nemoguće predvidjeti i da ni vlast sama nema jasnu poziciju oko toga“, smatra Jovićević.

Prema njegovim riječima, vladajuće strukture će sigurno pratiti situaciju i gledati da izaberu povoljan trenutak za raspisivanje izbora, ali to u ovom trenutku još ne znaju sa sigurnošću.

Moguće je, kako navodi Jovićević, da će taj proces moći da se kontroliše i prolongira do redovnog termina izbora, ali je sasvim moguće i da vlast procijeni da problemi u društvu eskaliraju toliko da joj se druga polovina ove godine učini povoljnijim terminom za izbore.

„Niko, a mislim ni sama vlast, ne zna da li će prijevremenih izbora biti, ali je vrlo moguće da razvoj situacije taj proces ubrza i da izbore imamo nešto prije tog regularnog vremena“, pojasnio je on.

Prividno jedinstvo

Jovićević je dodao da je najkrupnije pitanje kakav će biti mogući odnos snaga, nezavisno od toga kada budu održani izbori.

On ne vjeruje da će narastanje unutrašnjih konflikata u neko dogledno vrijeme dovesti do totalnog rascjepa unutar vladajuće strukture, jer su „sve te struje, ako postoje, svjesne da bi raslojavanje moglo značiti i gubitak vlasti, na šta su najosjetljiviji“.

„Prije vjerujem da će se makar prividno jedinstvo, na čelu sa dosadašnjih liderom, zadržati do sljedećih izbora, a onda bi se dobilo vremena za naredne četiri godine da se neki procesi odigraju“, rekao je Jovićević.

On, međutim, ne vjeruje ni da će biti napravljen neki homogeniji opozicioni front od postojećih partija, naročito zbog toga što je najveća opoziciona partija već više puta propustila priliku da odigra ulogu objedinjujućeg faktora.

„Pogotovo mi se čini da su njeni čelnici svojim čestim nejasnim stavovima propustili priliku da izgrade ličnost ili ličnosti koje bi mogle svojom političkom snagom biti stožeri oko kojih će se okupljati opozicione snage“, precizirao je Jovićević.

Galerija

Bonus video: