SNP: Tajna kako je Vuksanović imenovan za v.d. šefa policije

On je kazao da akt Vlade Crne Gore o imenovanju Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije nije dostupan javnosti
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 15:21h

Pravni osnov za imenovanje vršioca dužnosti šefa policije nije postojao i ostaje i dalje tajna na osnovu kog propisa je Vlada donijela akt o imenovanju Božidara Vuksanovića na tu funkciju, saopštio je poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Velizar Kaluđerović.

On je kazao da akt Vlade Crne Gore o imenovanju Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije nije dostupan javnosti.

"Takav akt ne nalazi se na Vladinom sajtu, a nije objavljen ni u Službenom listu Crne Gore. Ostaje i dalje tajna na osnovu kojeg propisa je Vlada donijela takav akt“, kaže se u saopštenju Kaluđerovića.

On je kazao da akt Vlade Crne Gore o imenovanju Vuksanovića za vršioca dužnosti direktora Uprave policije nije dostupan javnosti.

„Evidentno je da takav institut ne priznaje ni Uprava policije, jer je na njenom sajtu objavljeno da je Vuksanović direktor, a ne vršilac dužnosti direktora Uprave policije. Davanje mišljenja o izboru direktora Policije od Skupštine Crne Gore jedan je od načina ostvarivanja njene kontrolne funkcije, utvrđen zakonom“, rekao je Kaluđerović.

Takvo ovlašćenje Skupštini, smatra on, nije moglo biti uskraćeno ni kad je u pitanju postupak imenovanja vršioca dužnosti direktora policije, sve i da postoji takav institut u našem pravnom sistemu.

„Pokušaj Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) da se isključivanje parlamenta Crne Gore iz ovog kadrovskog postupka opravda razlozima hitnosti je neozbiljan i bez ikakve argumentacije“, ocijenio je Kaluđerović.

Neprihvatljivo ih je braniti

On navodi da je pitanje imenovanja prvih ljudi Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost u Crnoj Gori toliko značajno da nije bilo ništa prirodnije od toga da se održi vanredna sjednica Skupština Crne Gore radi rasprave i davanja mišljenja o predloženim kandidatima.

Kaluđerović smatra da je neshvatljivo da poslanici DPS-a i SDP-a staju u odbranu „ovakvog bezakonja izvršne vlasti, koje predstavlja i namjeru Vlade da se ustavna pozicija Skupštine Crne Gore u potpunosti marginalizuje“.

SNP je ponovila da su u postupku imenovanja direktora Uprave policije, bez prethodno pribavljenog mišljenja Skupštine, drastično prekršeni zakoni Crne Gore.

„Na navedeni način SDP i Vlada, za iole uređenu pravnu državu, promovišu neprihvatljivu i štetnu političku praksu, da se važeći zakoni Crne Gore suspenduju, protivno Ustavom propisanoj proceduri, i van parlamenta, samo zato što je pojedinim funkcionerima sinula ideja da se donese novi zakon, i određeno pitanje drugačije uredi“, saopštio je Kaluđerović.

SNP je ponovila da su u postupku imenovanja direktora Uprave policije, bez prethodno pribavljenog mišljenja Skupštine, drastično prekršeni zakoni Crne Gore.

„SNP će koristiti sva raspoloživa politička i pravna sredstva, kako bi se dokazalo da je u pitanju opasno bezakonje izvršne vlasti, ali i da su na djelu politički neodgovorni i nepromišljeni postupci, koji Crnoj Gori umanjuju šanse za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji“, zaključio je Kaluđerović.

Galerija

Bonus video: