Pravnici: Ako ćemo po zakonu, v.d. ne postoji

Naši propisi ne poznaju status vršioca dužnosti, toga u državnoj upravi nema, rekao je Stanko Marić
0 komentar(a)
bozidar vuksanovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
bozidar vuksanovic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.01.2012. 13:32h

Crnogorski zakoni ne poznaju institut "vršioca dužnosti" (v.d.) ocijenio je potpredsjednik Udruženja pravnika, Stanko Marić.

Vlada je krajem decembra imenovala dosadašnjeg čelnika Uprave carina Božidara Vuksanovića za novog vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Prehodno je Veselin Veljović skoro godinu bio na toj funkciji kao vršilac dužnosti.

Marić je agenciji MINA rekao da je zakon po tom pitanju jasan – prije isteka mandata raspisuje se konkurs, nakon kojeg se o prijavljenim kandidatima izjašnjava skupštinski Odbor za bezbbjednost i odbranu.

"Tu ništa nije ispoštovano, tako da i dalje imamo stanje da mimo propisa godinu i više to nastavljamo da neko vrši tako važan posao kao što je direktor Uprave policije“.

Fingiranje kadrovskih promjena

Prema njegovim riječima, cjelokupna procedura se sprovodi apsolutno nelegalno.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić ranije ove sedmice rekao je da zakonodavni sistem Crne Gore ne poznaje institut vršioca dužnosti, što znači da su odluke o smjeni direktora policije i imenovanju novoga politički potezi, a ne primjena zakona.

Kako je naveo, u slučaju nedavnih imenovanja procedura se zbog političkih interesa gura u stranu.

„To je fingiranje kadrovskih promjena, ali istovremeno i obezbjeđivanje pouzdanih vojnika partije koji neće ništa promijeniti u smislu zahtjeva Evropske unije i svih ljudi koji žele da se konačno u ovoj državi počne uspostavljati vladavina prava i jednakosti pred zakonom“, zaključio je Marić.

Politički izum

Bivši ministar pravde Dragan Šoć je ocijenio da bi direktor Uprave policije mogao biti izabran po postojećem zakonu, ukoliko za to postoji politička volja.

Šoć je objasnio da neko mora nadzirati državni organ dok se procedura sprovde.

“Ne kažem da se tu mnogo čega ne zloupotrebljava, nažalost. Imali smo situaciju da smo imali šefa policije u statusu vršioca dužnosti skoro godinu, jer mu je istekao mandat, a iz Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije nijesu mogli da se dogovore, i onda je to bilo neko prećutno stanje«, rekao je Šoć agenciji MINA.

On kaže da je u Crnoj Gori, iz političkih razloga, uveden "vršilac dužnosti".

"Sad nam se u praksi dešava da ne funkcionišu koalicije ili partneri ne mogu da dođu do političkog dogovora, i ona držimo neko v.d. stanje po godinu ili više«, kazao je Šoć.

Bonus video: