Rijetke su žene u crnogorskoj politici

Imate veliki broj veoma kvalitetnih univerzitetskih profesorki, ali još uvijek ni jedna od njih nije se domogla mjesta rektora
90 pregleda 0 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Duško Miljanić
Branka Bošnjak, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 09.01.2012. 13:49h

Na crnogorskoj političkoj sceni trebalo bi da bude više žena, a položaj onih koje se trenutno nalaze na vlasti manje se vrednuje, ocijenila je odbornik u podgoričkom parlamentu Branka Bošnjak.

“Misljenja sam da nam generalno nedostaje žena u politici, posebno u onim segmentima gdje je skoncentrisana politička moć. Tako imamo oko 11 odsto žena u parlamentu, samo jednu ministarku, a ti podaci dovoljno govore o tome da se kod nas politika smatra muškim zanimanjem”, rekla je Bošnjak.

Ona smatra da se čini da se položaj žena koje su trenutno u vlasti ipak manje vrednuje.

Ona smatra da su za takav položaj krive i same žene, „jer njihov glas treba da bude glasniji i treba da budu solidarnije“.

Ona smatra da su za takav položaj krive i same žene, „jer njihov glas treba da bude glasniji i treba da budu solidarnije“.

Prema riječima Bošnjak, položaj žena morao bi se poboljšati u svim segmentima.

„Posebno mi je žao što novim Izbornim zakonom, iako stoji odredba da 30 odsto izborne liste moraju biti predstavnici manje zastupljenog pola, nijesu izglasane kaznene mjere za nepoštovanje, kao ni to da svako treće mjesto na listi zauzme manje zastupljeni pol, odnosno žene“, navela je ona.

Trebala bi da postoji, navela je Bošnjak, i veća solidarnost među ženama u parlamentu, „što čini se da nije slučaj trenutno, već je izraženije stranačko nadgornjavanje“.

„Partije bi pojedinačno morale više da povedu računa da animiraju žene i da im pruže realnu mogućnost da napreduju u političkom životu, a ne da, što je čest slučaj predstavljaju samo dekor za izborne liste, a kad se mandati raspoređuje vrlo ih je malo ili ih uopšte i nema“, kazala je ona.

Ka vrhu se rjeđe žene

Bošnjak je kao primjer navela visokoškolsko obrazovanje.

„Imate veliki broj veoma kvalitetnih univerzitetskih profesorki, ali još uvijek ni jedna od njih nije se domogla mjesta rektora. Kako se ide prema vrhu piramide moći u bilo kojoj oblasti, smanjuje se i procenat žena“, rekla je ona.

Bošnjak vidi usvajanje Izbornog zakona, kojim je propisana kvota od obaveznih 30 odsto žena u parlamentu, kao mali iskorak ali, kako je navela, pitanje je kako će se on realizovati.

„Teorijski ni 30 odsto ništa ne znači, ukoliko recimo sve budu na dnu liste od 81 kandidata, što ih samim tim maltene isključuje iz mogućnosti da uđu u parlament. Zato će biti interesantno pratiti kako će se ponašati partije u sastavljanju lista pred naredne izbore“, smatra ona.

Bošnjak je sigurna da u Crnoj Gori ima dovoljno kvalitetnih, sposobnih i obrazovanih žena koje bi mogle da obavljaju mnoge značajne funkcije, ali da se nažalost kod nas još daje prednost muškarcima.

Bonus video: