Većina partija još ne zna kako će nastupiti u Herceg Novom i Titvu

Iako je do lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu ostalo manje od tri mjeseca, većina partija još vaga da li će nastupiti u koaliciji ili samostalno
260 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 09:04h

Iako je do lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu ostalo manje od tri mjeseca, većina partija još vaga da li će nastupiti u koaliciji ili samostalno. Utisak je da vladajuća SNP u Herceg Novom na izbore neće izaći u širokoj koaliciji, dok DPS i SDP u Titvu međusobno prijete samostalnim nastupima.

SNP odlučuje početkom februara

U Herceg Novom jedino je izvjesno da SNP neće u koaliciju sa DPS-om i SDP-om. Predsjednik hercegnovskog SNP-a Obrad Gojković kaže da će ta partija odluku o tome da li će nastupiti samostalno ili u koaliciji sa sadašnjim partnerima donijeti do 5. februara, nakon što dobiju mišljenje mjesnih odbora.

Vlast u Herceg Novom ima koalicija predvođena SNP-om, koji ima šesnaest odbornika, PzP je zastupljen sa tri odbornika, kolika ima odbornika i “Srpska lista”, koja je prije nekoliko godina otkazali poslušnost Andriji Mandiću. U vlasti su sa po jednim odbornikom srpski radikali i Demokratski centar Boke.

Vlast u Herceg Novom ima koalicija predvođena SNP-om, koji ima šesnaest odbornika, PzP je zastupljen sa tri odbornika, kolika ima odbornika i “Srpska lista”, koja je prije nekoliko godina otkazali poslušnost Andriji Mandiću

“Nova je počela izborne aktivnosti za samostalan nastup”, kazao je predsjednik opštinskog odbora te partije Jovan Subotić. On kaže da je njihova namjera “da u budućnosti budu korektor vlast, a ne njen privezak”.

Novski narodnjaci, sa odbornikom koji formalno nije član vladajuće koalicije, su pred Novu godinu potpisali predizborni sporazum sa Strankom srpskih radikala i Demokratskom srpskom strankom. Mladen Rostović (NS) kaže da su otvoreni i za koalicije sa „svima koji prihvate njihove programske ciljeve“.

I Novske socijaldemokrate, koje su na posljedbnjim izborima osvojile dva mandata, spremaju se za samostalan nastup, iako konačnu odluku nijesu donijeli. Ni najjača opoziciona partija,DPS, sa 11 odbornika, nije donijela odluku o načinu izlaska na izbore.

HGI izlazi samostalno

Ni u Tivtu, gdje bi izbori takođe trebalo da se održe krajem marta, političari nijesu počeli sa ozbiljnijim pripremama za odmjeravanje snaga preko glasačkih kutija. Definitivno je samo da će HGI izaći sam, dok je krajem decembra ozvaničena i prva predizborna koalicija koju čine DSS i Stranka srpskih radikala, koje sada imaju po jedniog odbornika. Dejan Risančić (DSS) napominje da su „otvoreni i za sve druge antirežimske snage" u Tivtu.

„Kao i do sada, samostalno izlazimo na izbore u Tivtu jer želimo dokazati našu snagu u ovoj sredini“, rekla je juče „Vijestima“ Marija Vučinović, predsjednica HGI, koji ima tri odbornika.

Podsjećajući na nedavnu izjavu predsjednika SNP-a Srđana Milića da je konačna odluka o načinu nastupa na izborima u Tivtu u rukama lokalnog odbora, predsjednik tog odbora Nebojša Vukasović kazao je da je „odbor za sada načelno, na stavu da izađemo samostalno“

Podsjećajući na nedavnu izjavu predsjednika SNP-a Srđana Milića da je konačna odluka o načinu nastupa na izborima u Tivtu u rukama lokalnog odbora, predsjednik tog odbora Nebojša Vukasović kazao je da je „odbor za sada načelno, na stavu da izađemo samostalno“. SNP trenutno ima dva odbornika nakon katastrofalnog rezultata iz 2008, pa je ta stranka preduzela mjere da ojača svoj odbor i pred Tivćane izađe sa inoviranim programom.

Blažo Jaredić (PzP) tvrdi da još nisu razmišljali o načinu nastupa na izborima i da još nijesu dobili bilo kakvu sugestiju centrale, dok predsjednik tivatskog LP Batroslav Belan, čija stranka ima jednog odbornika, najavljuje sveobuhvatnu analizu prije odluke o načinu izlaska na izbore.

DPS i SDP u Tivtu žele opet samostalno

Lider najjače tivatske partije - DPS, koja dominira lokalnim parlamentom sa svojih 12 odbornika, Ivan Novosel kazao je da još ispituju situaciju.

“Nekako nam se najviše kristališe odluka da nastupimo samostalno, ali ne mogu da isključim ni opciju koalicije“, rekao je Novosel “Vijestima”.

Slična je poruka i portparola tivatskog SDP-a Ranka Boškovića, koji je naglasio da je prije četiri godine “lijepo bilo izaći samostalno i odličnim rezultatom (4 mandata) spriječiti kojekakve priče oko tobožnje male snage SDP-a u Tivtu“.

Bonus video: