Evropska unija nije spremila novac za proširenje

“Ako zatreba, kao u slučaju Hrvatske 2013. godine, onda se preraspodijele postojeća sredstva ili se zatraži u nekom trenutku dopuna budžeta”, kazao je Reljić
50 pregleda 4 komentar(a)
Žan Klod Junker, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Žan Klod Junker, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.05.2018. 17:34h

Evropska unija (EU) nije predvidjela izdvajanja za nove članice u budžetskom okviru za period 2021. do 2027. godine, iako evropski zvaničnici tvrde da bi Srbija i Crna Gora mogle postati članice do 2025. godine.

Iako je evropski komesar za budžet Gunther Oettinger prilikom predstavljanja naglasio da “niti jedan euro nije odvojen za potencijalne članice”, poznavaoci prilika tvrde da budžet ne može biti konačni indikator da EU neće primiti nove članice u datom periodu.

Dušan Reljić iz njemačkog Instituta za međunarodne i bezbjednosne poslove je za Radio Slobodna Evropa kazao da se u budžetskom okviru ne planira novac za proširenje.

“Ako zatreba, kao u slučaju Hrvatske 2013. godine, onda se preraspodijele postojeća sredstva ili se zatraži u nekom trenutku dopuna budžeta”, kazao je Reljić.

Srđan Cvijić iz briselske kancelarije Fonda za otvoreno društvo navodi da je od suštinske važnosti da je EK povećala pretpristupna davanja te da se “jasno definišu geografski prioriteti, među kojima je i Zapadni Balkan”. U budžetskom okviru pretpristupna davanja su povećana sa trenutnih 12 milijardi na cijelih 14,5 milijardi eura. Iako eksperti tvrde da se u predlogu budžeta obično ne uvrštava proširenje, oni ističu da je u maju 1999. godine potpisana finansijska perspektiva za period 2000-2006. gdje su obezbijeđeni “neophondi resursi za finansiranje proširenja” koje je uslijedilo pet godina kasnije, kada je u maju 2004. došlo do takozvanog “big bang” proširenja i EU je porasla sa 15 na 25 članica.

Bonus video: