"DIK da poništi riješenje kojim je proglašena lista "Srpska koalicija- Saša Dragović“"

Kako tvrde podnosioci prigvora, „u dokumentaciji se ne nalazi nova odluka nadležnog organa političke partije kojom je verifikovana konačna i dopunjena lista sa 21. imenom kandidata, na osnovu koje bi se moglo izvršiti proglašenje izborne liste“.
203 pregleda 4 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska koalicija
Dobrilo Dedeić, Foto: Srpska koalicija
Ažurirano: 08.05.2018. 16:09h

Tamara Bulatović (SNP), Bojana Bulatović (DF), Jelena Martinović ( Demokrate) i Smilja Vuksanović (SDP) tražile su od Državne izborne komisije (DIK) da poništi rješenje kolašinske Opštinske izborne komisije (OIK), kojim je proglašena izborna lista „Srpska koalicija- Saša Dragović“.

„Uvidom u priloženu dokumentaciju podnosilac liste nije postupio po Zaključku broj 32 o dopuni dokumentacije odnosno nije u skladu sa članom 46 stav 6 i 8 dostavio Odluku nadležnog organa političke partije kojom je verifikovao izbornu listu kao ni programski i osnivački akt koalicionih partnera.“- navodi se u prigovru na rješenje OIK.

Kako tvrde podnosioci prigvora, „u dokumentaciji se ne nalazi nova odluka nadležnog organa političke partije kojom je verifikovana konačna i dopunjena lista sa 21. imenom kandidata, na osnovu koje bi se moglo izvršiti proglašenje izborne liste“.

„Odluka priložena u dokumentaciji je nejasna jer se iz iste ne može utvrditi koja imena kandidata za izbornu listu je nadležni organ partije verifikovao. Odluka ne sadrži imena kandidata za odbornike niti broj kandidata koji je pripao svakom od koalicionih partnera s obzirom da je Srpska koalicija - koaliciona lista četiri partije i Srpska lista, Srpska stranka, Stranka penzionera, invalida i socijalne pravde i Srpski sabor Zavjetnici.“

Kako piše u prigovoru, priložena odluka je potpisana od strane šefa kampanje i šefa izbornog štaba Roberta Žižića. On je, objašnjavaju podnosioci prigovora, „ predsjednik samo jedne od partija (Srpski sabor Zavjetnici) koje čine Srpsku koaliciju i iz priloženog se ne može utvrditi da on ima ovlašćenje za zastupanje ove liste“.

DIK je prije par dana odbio kao neosnovan prigovor DF, SNP, Demokrata i SDP, čiji predstavnici su tražili da se da donese rješenje kojim se izborna lista „Srpska koalicija – Saša Dragović“ odbija, zbog , kako su objasnili „nepoštovanja minimuma zakonskih obaveza u pogledu dokumantacije.

Neosnovane tvrdnje o neodržavanju izbora

Iz kolašinske izvršne vlasti juče su demantovali nezvanične izjave medijima predstavnika stalnog sastava OIK, koji su tvrdili da se izbori u tom gradu možda neće ni održati, zbog neotvorenog žiro računa i nedostataka novca za rad tog organa.

„Neozbiljne su tvrdnje koje se plasiraju u pojedinim medijima da postoji mogućnost neodržavanja izbora 27. maja. Mislim da takvi navodi nijesu došli iz OIK jer je predsjednici Dragici Popović saopšteno da su finansijska sredstva za održavanje izbora obezbijeđena te da je samo neophodno usaglasiti tehnički dio oko otvaranja računa na koji će sredstva biti uplaćena.“- kazala je predsjednica Opštine Željka Vuksanović „Vijestima“.

Bonus video: