Marković: Ustav do aprila moramo mijenjati

Ne mislim da bi trebalo da čekamo krajnji rok, priču oko ustavnih promjena moramo završiti do kraja marta, kazao je Marković
0 komentar(a)
dusko markovic, Foto: Savo Prelević
dusko markovic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2012. 09:08h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković upozorio je da se, ako se ustavne promjene ne završe prije juna, to može “vratiti kao bumerang”, jer je to jedno od ključnih pitanja za početak pregovora sa EU.

Marković je “Vijestima” kazao da će preko Vlade zatražiti da to bude prioritet u radu Skupštine.

"Ustavne promjene su veoma važno pitanje na koje moramo dati odgovor do juna 2012. Ne mislim da bi trebalo da čekamo krajnji rok, priču oko ustavnih promjena moramo završiti do kraja marta. Ako ne budemo išli u pravcu ustavnih promjena koje će obezbijediti pretpostavke za smanjivanje političkog uticaja na način izbora predsjednika Vrhovnog suda i sastava Sudskog i Tužilačkog savjeta to će biti veoma rizična situacija”, kazao je Marković “Vijestima”.

On je kategoričan da ne bi trebalo pristati na uslovljavanja opozicionih partija: “Imamo čista rješenja koja želimo da se usvoje na način kako smo to predložili u vladinom predlogu koji je u saglasnosti sa mišljenjem Venecijanske komisije. Ako parlament ne obezbijedi ustavne promjene, onda mislim da će to biti veoma negativna poruka”.

Sudije počele da reaguju na kritike

Marković je istakao da ga više ne muče sumnje da li bi trebalo ići na reizbor sudija jer su oni u međuvremenu počeli da reaguju na kritike koje dolaze izvan sudskog sistema.

“Na postupak reizbora gledam veoma obazrivo, čak sam u principu protiv takvog rješenja jer je to kompleksan posao i nosi mnoge rizike. Pomenuo sam sistem reizbora zbog toga što sam bio zabrinut otporom sudija da identifikuju slabosti sudskog sistema i da u odnosu na te slabosti budu objektivni”, rekao je on.

On ističe da sudstvo ne može da se ljuti zbog toga što ih kritikuje izvršna vlast i parlament ili građani, nego mora s pažnjom da analizira prigovore: “Zbog toga sam izjavio da ako to neće, onda ćemo ići u reizbor. To je u stvari bila moja sumnja da li je naše pravosuđe kao sistem sposobno da gleda u budućnost. Sada mislim da su se desile promjene nabolje”.

Potpredsjednik Vlade napominje da je sada ključni test za državu primjena zakona: “Imamo zakon o finansiranju političkih partija. Da vidimo da li će se on primjenjivati na prvim izborima, da li ćemo biti u stanju da kontrolišemo finansiranje partija i da li ćemo biti u stanju da konstatujemo da li su se neke partije finansirale iz nelegalnih izvora.

Vidjećemo da li će naše nezavisno revizorsko tijelo, koje će kontrolisati njihovo poslovanje, biti sposobno da podnese krivičnu prijavu. To je dokaz, to je mjerljivi rezultat”.

On ističe da se mora izgraditi sistem u kojem “ne smijete da pomislite da radite suprotno zakonu”. Na pitanje čime garantuje zaštitu, policajcu, tužiocu i sudiji, kao i to da neće ostati bez posla zato što radi po zakonu, Marković je odgovorio da se mora graditi takav društveni ambijent i da iza takvih postupaka moraju stati starješine državnih organa.

Manje sudova a više sudija

Marković je najavio smanjenje broja sudova, nakon što se završi analiza o tome kako da se racionalizuje sudska mreža: “U ovom trenutku vjerujemo da ima prostora za pravljenje nove sudske mreže koja će biti racionalnija i efikasnija, a sigurno će podrazumijevati i promjene u tužilačkoj organizaciji.

Vjerujem da će ta analiza pokazati da nam je sudska mreža neadekvatna i da ćemo ići u pravcu smanjenja broja sudova, kao i na povećanje broja sudija i sudskog osoblja. Vjerovatno će se pokazati i da je neophodno da imamo jedan specijalizovani sud za organizovani kriminal i korpcuju”.

On kaže da su u oblasti pravosuđa zadovoljeni neki osnovni kriterijumi, time što više nema velikog broja zaostalih predmeta: “S druge strane, istovremeno morate da kažete da vi imate na desetine hiljada sudskih odluka koje nijesu izvršene, što ide na štetu građanina, koji očekuje pravnu sigurnost od svoje države.

Sada ćemo da vidimo da li će zakon o izvršenju i obezbjeđenju i zakon o javnim izvršiteljima doprinijeti da više nemamo neizvršenih odluka”.

Bonus video: