MANS podnio krivičnu prijavu protiv DPS-a

Pojedini su nakon objavljivanja njihovih imena javno negirali da su bili donatori partije
0 komentar(a)
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Kongres DPS, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2012. 05:32h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je prošle sedmice krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Demokratske partije socijalista zbog sumnje da je DPS falsifikovao izvještaje o finansiranju partije.

“Na osnovu medijskih članaka objavljenih u 2011. godini, saznali smo za moguće postojanje krivičnog djela. U člancima su izražene sumnje o nezakonitostima u finansiranju Demokratske partije socijalista (DPS) u 2010. godini i o falsifikovanju zvaničnih izvještaja o finansiranju te političke partije. Naime, u medijima je objavljen spisak donatora DPS-a, nakon čega se određen broj osoba javno ogradio od navedenog spiska i konstatovao da nije finansirao DPS”, stoji u krivičnoj prijavi koju je potpisao direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

On je u prilogu vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić dostavio i kopije medijskih tekstova.

“Vijesti” su ranije objavile da je 645.000 eura donacija DPS-u uplatilo blizu 2.000 građana, među kojima su uglavnom funkcioneri nižeg ili višeg ranga te partije. Pojedini su nakon objavljivanja njihovih imena javno negirali da su bili donatori partije. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o donacijama nepoznatog porijekla, koje su dijeljene na manje svote i pripisivane članova partije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: