Opozicija poziva tužilaštvo da ispita detalje o privatizaciji Telekoma

Poslanik Ervin Spahić kaze da se sada vidi gdje nas je taj posao odveo, ali da je ovo dobra prilika da se neke stvari ponovo ispitaju
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 15:56h

U opoziciji i Socijaldemokratskoj partiji smatraju da bi ponovo trebalo ispitati sporne detalje u privatizaciji Crnogorskog Telekoma i utvrditi jesu li Mađari potplaćivanjem nekih zvaničnika došli do većinskog paketa akcija, javlja radio Vijesti .

Član Komisije za praćenje procesa privatizacije iz opozicione NOVE Strahinja Bulajić ,smatra da je neophodno da državni tužilac sprovede istragu o spornim detaljima u privatizaciji Telekoma.

“Naravno da ima elemenata za državnog tužioca. Mi smo i ranije ukazivali da je to posao za tužioca.Da je srećna država u pitanju tužlac bi već valjda stupio u kontakt sa pravosudnim organima Njemačke i Amerike,da se istraga otpočne. Komisija za praćenje postupka privatizacije, uvrstila je u dnevni red privatizaciju Telekoma Crne Gore. Mi ćemo naravno kad to dođe na dnevni red, a nadam se da će to biti uskoro, zauzeti određene stavove.”

Igra privatizacije

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, smatra da je privatizacija Telekoma bila loš potez, koji je toj kompaniji omogućio monopol na štetu građana.

Damjanović smatra da bi nadležne institicije trebalo da ispitaju kako se privatizacija odigrala .

“SNP smatra da navode, o mogućoj korupciji prilikom prodaje Telekoma, od strane Vlade, treba do kraja istražiti, prije svega od strane onih koji su najodgovorniji, a to je crnogorsko tužilaštvo. Kao član Komisije za borbu protiv korupcije i kriminala, takođe smatram da bi i Komisija u skladu sa svojim ingerencijama morala da se uključi u provjere ovih navoda, kako bi se o tome zauzeo stav i kako bi ova afera dobila svoj zakonski epilog”

Privatizaciji Telekoma, protivila se i SDP, koja je i tada bila u sastavu vladajuće koalicije. Ipak, nedostatak njihove podrške nije poljuljao privatizaciju. Poslanik Ervin Spahić kaze da se sada vidi gdje nas je taj posao odveo, ali da je ovo dobra prilika da se neke stvari ponovo ispitaju.

“Šta se dobilo od te uspješne privatizacije? 800 radnika Telekoma, među kojima sam i ja, proglašeno je tehnološkim viškom. Stranom investitoru, cilj bio samo da se iznese novac iz Crne Gore. Očito da gdje ima dima ima i vatre i drzavni tužilac bi trebalo da se pozabavi privatizacijom Telekoma.”

DPS: Nema potrebe za istragom

Poslanik DPS-a, Zarija Franović, ne dijeli mišljenje kolega iz ostalih partija da bi drzavni tužilac imao posla u slučaju Telekom. Njegov komentar na aktuelnu priču je drugačiji.

“Ja lično smatram da nema potrebe da drzavni tužilac sprovodi istragu, ali ostavimo javnosti i svima onima koji su za to zaduženi da se pozabave tom temom.”

Mađarski Telekom je 2005 te za paket državnih akcija platio 114 miliona eura i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima.

Grupa za promjene tada je bila pokrenula inicijativu da tužilac ispita ulogu vlade u pristajanju manjinskih akcionara da Mađarski Telekomu prodaju akcije.

Bonus video: