Odbor predložio Vujanoviću da imenuje Dinošu za ambasadora u Tirani

Sjednica odbora je bila zatvorena za javnost, a prema informacijama nakon zasijedanja, podršku Dinoši je dalo 6 poslanika
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2011. 11:57h

Odbor za međunarodne odnose i evropske integracije predložiće predsjedniku Filipu Vujanoviću da za novog ambasadora u Tirani imenuje bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Ferhata Dinošu.

Sjednica odbora je bila zatvorena za javnost, a prema informacijama nakon zasijedanja, podršku Dinoši je dalo 6 poslanika dok su protiv bili Slaven Radunović iz NOVE i Genci Nimanbegu iz FORCE, dok je Vasilije Lalošević iz SNP-a bio uzdržan.

Radunović je novinarima nakon zasijedanja kazao je da je "iz izlaganja bivšeg ministra shvatio da će imati različite odnos prema udruženima građana koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, odnosno Srbi".

"Shvatio sam da će nastaviti i u Albaniji da baštini vrijednosti koje je baštinio i ovdje, a sa kojima nismo bili zadovoljni", rekao je Radunović.

Nimanbegu je svoje protivljenje obrazložio činjenicom da je "Dinoša dužan gradu Ulcinju jer je podržao utvrđenu granicu Morskog dobra koja je na štetu te opštine".

"Zaboravio je na Dinoša je tokom svoje dosadašnje političke karijere promovisao isključivo političke i lične interese. Kako će se sve završiti ne znam, ali očekivano je da on ni kao diplomata u Albaniji neće dati velike rezultate", rekao je Nimanbegu.

Predsjednik odbora Miodrag Vuković prokomentarisao je da je izjava Radunovića neutemeljena, te da nije tačno da je "Dinoša pravio razliku između udruženja Srba i Crnogoraca u Albaniji".

"Nije kazao da će protežirati jedno udruženje na račun drugog. On je rekao da ne treba zapostaviti ni udruženje Crnogoraca jer se o drugom udruženju stara država Srbija. Mi se moramo okrenuti i crnogorskim građanima u dijaspori. Podsjetiću da je nekad to udruženje imalo 12.000 članova, ali je 2000. godine napravljen udar na to udruženje", kazao je Vuković.

On je dodao da je odbor na korektan način raspravljao o predlogu da Dinoša bude budući diplomata u Albaniji, "iako je bilo suprostavljenih mišljenja što nije ništa neočekivano, jer u nekim slučajevima ne možemo da se okanemo političkih stavova. Dinoša je dobio podršku većinu članova odbora, čak i onih koji su bili uzdržani čestitali su bivšem ministru na povjerenju koje mu je ukazala Vlada".

Bonus video: