Novogodišnje obećanje Lukšića: Mladi će imati jednake šanse

Vlada vam ne može naći posao, ali može stvoriti poslovni ambijent za nove investicije, uslove za otvaranje kompanija, novih radnih mjesta
0 komentar(a)
luksic, Foto: Savo Prelević
luksic, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.12.2011. 08:10h

Vrijeme je da na kraju godine svedemo račune, da se pohvalimo za dobro urađeno, da priznamo argumentovanu kritiku, ali i da ne pristanemo na krivicu gdje je nema. Vrijeme je da svi zajedno u 2012. krenemo dalje, brže i bolje, puni samopouzdanja bez osjećaja inferiornosti i straha.

Nakon godinu dana želim da i ovu priliku iskoristim i istaknem da mi je većina crnogorskih građana učinila izuzetnu čast što je na osnovu izbornih rezultata mojoj partiji i koaliciji omogućila da bira predsjednika Vlade i da budem na njenom čelu.

Nastojao sam i nastojaću da promovišem pristup da odgovoran političar ne daje obećanja bez pokrića i ne ispunjava neosnovana očekivanja i želje. Da sam to uradio prije godinu, danas ne bih bio pred vama jer biste se osjetili prevarenima, a ja ne pripadam političarima koji smatraju da je u ovom poslu dozvoljeno širenje iluzija. Nije i nikada neće biti.

Želim da vam i ovom prilikom prenesem osjećaj ponosa dok našu državu hvale u Briselu, kada nam saopštavaju da preuzimamo lidersku poziciju u regionu u evropskim i evro-atlantskim integracijama i početak pregovora čine izvjesnim, kada nas u Ženevi primaju u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kada naš džudista Srđan Mrvaljević osvaja svjetsku medalju, kada protiv Gordog Albiona sa Vemblija izlazimo uzdignuta čela, kada čitav podgorički stadion pjeva himnu, iako zna da se nećemo plasirati na Evropsko prvenstvo.

Na tom stadionu mnogo je bilo mladih, ali naravno i u studentskom protestu, mladih je puno i na biroima za zapošljavanje... Svima njima moja poruka je - ne gubite nadu. Dok sam na čelu ove Vlade vi ćete biti prioritet, ali morate i razumjeti da Vlada dekretom ni odlukom ne može popraviti vaš položaj. Ono što možemo i što vam obećavamo je korisno i primjenjljivo znanje, dobre uslove za obrazovanje i mogućnost da nakon diplome dobijete ravnopravne uslove za dobijanje posla.

Čitav je niz strukturnih izazova pred nama, a zapošljavanje mladih je ključni prioritet. Vlada vam ne može naći posao, ali može stvoriti poslovni ambijent za nove investicije, uslove za otvaranje kompanija, novih radnih mjesta. Vlada to može i to radi, iako smo, priznajem, ponekad i griješili. Zato u napore ka realizaciji tog cilja. Čitav niz projekata, kao i aktivne mjere zapošljavanja treba da budu put za ukazivanje šansi.

Nadam se ne tako daleko u budućnosti Crna Gora će biti jedna od članica Evropske unije i studenti će imati priliku da studiraju na najboljim univerzitetima (sjetite se programa Erasmus!). Steći će mnogo inspiracije, znanja i iskustva koje će prenijeti u svoju državu. Neki od njih će sigurno okušati sreću na stranim tržištima rada jer se to teško propušta, ali kada dođu ponovo (siguran sam u to da hoće), biće još vredniji članovi našeg društva, veoma stručni, sa svježim idejama i predstavljaće značajan kadrovski kapital.

Sljedeća godina biće teška za svjetsku ekonomiju, ali vjerujem ne i nepodnošljiva. Reforme će se nastaviti, a siguran sam da smo prethodno vrijeme krize iskoristili da obezbijedimo temelje dugoročno prosperitetnog društva.

Uvjeren sam da će svi u crnogorskom društvu činiti velike napore da iskoriste sve mogućnosti koje im sljedeća godina donosi. Ovo je vrijeme poteškoća, ali i novih mogućnosti.

Sa tom željom,

Srećna Nova godina!

Bonus video: