Profesionalci sad nepoželjni u policiji i ANB-u

Važećim Zakonom o ANB-u na čelu te službe ne može biti član političke stranke, niti smije politički djelovati
134 pregleda 0 komentar(a)
Božidar Vuksanović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Božidar Vuksanović, Mevludin Nuhodžić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.12.2011. 07:54h

Ukoliko visoki funkcioneri DPS-a Mevludin Nuhodžić i Božidar Vuksanović budu imenovani za šefove ANB-a i policije, vlast će pokazati da ne želi ozbiljan obračun sa organizovanim kriminalom.

To je mišljenje većine opozicionih političara koji smatraju da se imenovanjem partijskih kadrova za čelnike bezbjednosnih službi loša poruka Briselu koji od Crne Gore očekuje konkretne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Premijer Igor Lukšić nije juče ni potvrdio ni demantovao da će se na čelo ANB-a naći Nuhodžić. Odgovarajući na pitanje "Vijesti" zbog čega se na čelo ANB i Uprave policije postavljaju funkcioneri DPS-a, a ne profesionalci, Lukšić je kazao da "ako su politički angažovani ne mora da znači da nisu i profesionalci u svom poslu": "Naravno, postavljanjem na takva mjesta moraju napustiti političke funkcije u partiji. Pripadnost određenoj partijskoj strukturi ne ograničava profesionalni integritet, već se on stiče ostvarenim rezultatima".

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić smatra da se, imenovanjem partijskih vojnika umjesto profesionalaca, šalje poruku svojim partnerima: “To ne bi bila poruka Evropi, nego poruka organizovanom kriminalu da je odnio pobjedu nad državom, a da se budući šef policije i ANB-a neće mnogo miješati u svoj posao“.

Bivši šef ANB-a Duško Marković prije sedam godina formalno napustio DPS

Važećim Zakonom o ANB-u na čelu te službe ne može biti član političke stranke, niti smije politički djelovati. To je bio razlog da bivši šef ANB-a Duško Marković prije sedam godina fopmalno napustio DPS.

Čim mu je prestao mandat opet se aktivirao u DPS. Identično pravilo precizirano je i Zakonom o policiji, prema kojem šef policije ne smije biti član političke stranke.

Na kojoj je liniji odbrane Marković

Vasilije Lalošević (SNP) smatra da u bezbjednosnim službama dešavaju tektonski poremećaji i da, nakon imenovanja Vuksanovića i Nuhodžića, u bezbjednosnim službaam ništa više neće biti isto.

“Da li je to mogućnost otvaranja konfrontacija unutar određenih vladajućih dijelova, ni u to ne možemo ulaziti. Ali najavljena dva imena predstavljaju ljude koji su partijski involvirani“, rekao je Lalošević, dok potpredsjednik PzP-a Branko Radulović smatra da u Crnoj Gori vlada regresija.

Radulović tvrdi da će lider DPS-a Milo Đukanović završiti kao “Adolf Hitler u svojoj jazbini”.

„Sam sa najpovjerljivijim ljudima. Doći ćemo u predturbulentno vrijeme zbog svega što se dešava i zbog odnosa Evrope prema Crnoj Gori... Duško Marković je jednom rekao da u Crnoj Gori postoji selektivan odnos prema kriminalu, a svjedoci smo da je na drugom mjestu rekao da je stanje bolje.

Sa tom prvom izjavom je stavio znak pitanja na svoja leđa u odnosu prema Đukanoviću, pa više nisam siguran je li on u prvoj ili drugoj liniji odbrane“, kazao je Radulović.

Bonus video: