Lukšić o Nuhodžiću: Kadrovi DPS-a mogu biti profesionalci

Pripadnost određenoj partijskoj strukturi ne ograničava profesionalni integritet, kazao je Lukšić
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.12.2011. 12:31h

Premijer Igor Lukšić nije ni potvrdio ni demantovao da će se na čelo Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) naći aktuelni predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Melvudin Nuhodžić.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" zbog čega se na čelo bezbjedonosnih struktura (ANB i Uprave policije) postavljaju visoki funkcionire DPS-a, a ne profesionalci kako je to predviđeno zakonima o tim institucijama, Lukšić je kazao da "ako su politički angažovani ne mora da znači da nisu i profesionalci u svom poslu".

Joković je sve rekao

"Naravno postavljanjem na takva mjesta moraju napustiti političke funkcije u partiji. Pripadnost određenoj partijskoj strukturi ne ograničava profesionalni integritet, već se on stiče ostvarenim rezultatima", kazao je Lukšić.

Lukšić smatra da Vlada tokom 2011. nije imala propusta ali je kazao da se u pojedinim oblastima moglo uraditi više

"On je u svojoj ostavci obrazložio zbog čega odlazi. Određene reforme o bezbjedonosnom sektoru su sprovedene, ali ih je neophodno nastaviti jer je to spoljnopolitički prioritet Crne Gore. Tako bih posmatrao to pitanje", rekao je Lukšić.

Upitan za napade opozicije na ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Milana Roćena, a u vezi sa posjetom Azerbejdžanu, premijer je kazao da je šef crnogorske diplomatije boravio u toj državi kao funkcioner DPS-a.

"Nije sporno da u tom svojstvu putuje. Što se tiče drugih napada opozicionara, Roćen je zahtjevom tužilaštvu jasno otklonio određene dileme za koje ga poslanici opozicije terete".

Moglo se uraditi više

Lukšić smatra da Vlada tokom 2011. nije imala propusta ali je kazao da se u pojedinim oblastima moglo uraditi više.

"Ne može se popraviti životni standard tako što ćemo iz jednog džepa prelivati u drugi, a sve iz budžeta. Neophodno je graditi nove hotele, mini-elektrane i restruktuirati industrijski sektor, a optimista sam da će se to i dogoditi. Kada je u pitanju nasljeđe stare Vlade činjenica je da smo se vrtjeli u krugu kada su u pitanju Željezara i KAP. To je zaokupilo puno naše pažnje, ali vjerujem da smo na kraju rasčišćavanja tih procesa", kazao je Lukšić.

Premijer je 2011. okarakterisao kao izazovnu počev od elementarnih nepogoda koje su zadesile Crnu Goru, tokom čega su svi građani pokazali solidarnost

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko predsjednik Filip Vujanović ne potpiše zakon o Crnogorskoj akademiji nauka, a Dukljanska akademija je već žrtvovala ime zbog predloga propisa Lukšić je kazao da ne sumnja da će Vujanović potpisati Zakon.

"Mislim da je ovaj zakon način i uslov da se riješe podjele"

Kreiranje politike u zatvorenim kabinetima prošlost

Premijer je 2011. okarakterisao kao izazovnu počev od elementarnih nepogoda koje su zadesile Crnu Goru, tokom čega su svi građani pokazali solidarnost.

Premijer smatra da je zapošljavanje jedan od ključnih načina za bolji život građana, za šta je neophodno konkuretan poreski sistem ali i olakšice za strane inverstitore

"Kreiranje politike u zatvorenim kabinetima je prošlost, što treba da prihvate svi društveni akteri. Za malu Crnu Goru je luksuz rasipanje energije na podjele. Vlada će se truditi da se čuje i glas građana, pa ćemo za to stvoriti i internet platformu, odnosno poseban veb sajt gdje će svaki pojedinac moći da pokrene peticiju, koja ukoliko dobije 6.000 potpisa obavezivaće nadležno ministarstvo da je kao zvaničnu predlože Vladi. Da smo na dobrom putu svjedoči i zeleno svjetlo za dobijanje pregovora, izvještaj Trasparensi internešnala, ali i struktrurne reforme zdravstva i obnlasti rada", kazao je Lukšić.

Premijer smatra da je zapošljavanje jedan od ključnih načina za bolji život građana, za šta je neophodno konkuretan poreski sistem ali i olakšice za strane inverstitore.

On smatra da mnogo posla predstoji u narednom periodu kako bi postali konkurentni i na svjetskom tržištu, iako smo u ovom trenutku lideri u regionu kada se radi o evropskim intzegracijama.

"Naše je da na izazove odgovorimo vođenjem mudre i odgovorne politike i obazrivo promišljamo o svakoj odluci", rekao je Lukšić.

Bonus video: