Poruka iz Brisela: Efikasnost u borbi protiv korupcije

“Biće potrebni cjeloviti i kvalitativni napori u sprovođenju reformi, sa posebnim naglaskom na područje vladavina prava i temeljna prava"
0 komentar(a)
Brisel, Foto: Facebook.com
Brisel, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 26.12.2011. 09:28h

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok podnio je prošle sedmice nacrt Rezolucije o Crnoj Gori, u kojem se naglašava potreba da se pošalje pozitivan signal Crnoj Gori i drugim zemljama koje su naporno radile na ispunjavanju kriterijuma za članstvo u EU. U tekstu se pozivaju članice EU da nepotrebno i nerazumno ne odlažu početak pregovora o članstvu sa Crnom Gorom u junu 2012, s obzirom na to da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u ispunjavanju uslova.

Ovaj dokument bi trebalo da bude razmatran u Evropskom parlamentu u aprilu, mjesec dana prije nego što Evropska komisija donese vanredni izvještaj o stanju u Crnoj Gori i njenoj sposobnosti da u junu počne pregovore o članstvu u EU.

Poslije tog izvještaja Savjet ministara EU, kako stoji u odluci lidera EU sa samita 9. decembra, treba da odluči da li će Crna Gora početi pregovore u junu 2012. Plan je da se počne od najvažnijih poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, slobode medija…

U ime Spoljnopolitičkog odbora EP, Tanok predlaže da se, ocjenjivanjem kandidata za članstvo u EU isključivo na osnovu vlastitih zasluga, održi kredibilitet procesa proširenja Unije.

“Biće potrebni cjeloviti i kvalitativni napori u sprovođenju reformi", piše u dokumentu

Tanok u nacrtu Rezolucije hvali Crnu Goru za postizanje visokog stepena usklađenosti sa kriterijumima za članstvo i ostvarivanja zadovoljavajućih rezultata u ključnim prioritetima.

“Biće potrebni cjeloviti i kvalitativni napori u sprovođenju reformi, sa posebnim naglaskom na područje vladavina prava i temeljna prava, a posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, piše u dokumentu.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: