Tako bi izgledala sjednica o ulasku Crne Gore u NATO

Riječ je o projektu Fakulteta za državne i evropske studije iz Podgorice i Vladinog Koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore
0 komentar(a)
Cetinje, Skupština, Foto: Danijela Lasica
Cetinje, Skupština, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 24.12.2011. 14:21h

U plenarnoj sali Skupštine u Prijestonici Cetinje, predstavnici podmladaka parlamentarnih političkih partija, održali su simulaciju skupštinskog zasijedanja donošenja odluke o načinu pristupanja Crne Gore NATO.

Riječ je o projektu Fakulteta za državne i evropske studije iz Podgorice i Vladinog Koordinacionog tima za implementaciju komunikacione strategije o evroatlantskim integracijama Crne Gore, koji nosi naziv „Pristajem na to“.

Šef vadinog Koordinacionog tima Dragan Pejanović, okupljenim mladim političarima kazao je “da oni nijesu samo budućnost ove zemlje, već i sadašnjost u kojoj su prepoznati kao neko ko, skoro 25% populacije naše države – populaciju mladih.

"Moram naglasiti značaj činjenice da su danas, na jednom mjestu, u Prijestonici Crne Gore, okupljeni mladi predstavnici svih parlamentarnih političkih partija i studenti – budući lideri", kazao je Pejanović.

Okupljenom politčkom podmlatku obratio se i dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđije Blažić.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da vam se obratim, jer, danas ste upravo vi nosioci donošenja odluka. Odgovornost je isključivo na vama, a u ime građana Crne Gore", kazao je profesor Blažić.

Učesnici su, kroz simulaciju skupštinskog zasijedanja, diskutovali da li Crna Gora treba, i na koji način, da postane članica Sjevernoatlantske alijanse. Inače odnos snaga u ovom parlamentu, bio je ekvivalentan broju partija u Skupštini Crne Gore.

Kao i njihove starije kolege, na kraju simulacije skupštinskog zasijedanja, usvojili su Odluku o načinu donošenja odluke o članstvu Crne Gore u Sjevernoatlantskom savezu, kojom je predviđeno da o navedenom pitanju odlučuje Skupština Crne Gore.

Inače ovoj simulaciji prethodile su dvije obuke učesnika, koje su, takođe, održane u plenarnoj sali Skupštine u Prijestonici Cetinje. Tom prilikom, učesnici su bili u prilici da se upoznaju sa različitim pravcima djelovanja Sjevernoatlantske alijanse, te sa osnovama parlamentarizma u Crnoj Gori, odnosno načinom funkcionisanja Skupštine Crne Gore.

Bonus video: