Veljović zaslužuje povjerenje da radi neki drugi posao

Upitan da li danas zna više o aferi listing nego 4. decembra uveče, Lukšić je odgovorio odrično
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 21:55h

Premijer Igor Lukšić rekao je da, ni nakon dvadeset dana od izbijanja afere listing, nema novih informacija o njenoj pozadini.

Lukšić je, gostujući u emisiji "Živa istina", indirektno potvrdio da je tražio smjenu direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Lukšić je kazao da stvari ne želi da posmatra u personalnoj, već u institucionalnoj ravni.

"U pitanju je skandal sa vrlo problematičnog bezbjednosnog aspekta", rekao je Lukšić

Lukšić, kako je rekao, želi da posmatra stvari u institucionalnoj ravni.

"Isto bi bilo i u odnosu prema nekom ministru li nekom drugom dijelu sistema, ukoliko bih procijenio da se radi o sličnom propustu", naveo je on.

Reforma u sektoru bezbjednosti

Upitan kako je afera listing bila dovoljna za gubljenje povjerenja u Veljovića, iako je prije toga bilo puno neriješenih slučajeva, Lukšić je kazao da su u pitanju kvalitativno različite stvari.

Prema njegovim riječima, medijski je cirkulisalo nešto što je potvrđeno da je format bezbjednosnog karaktera i da je bio falsifikovan, a u cilju diskreditacije predsjednika Vlade.

"Mislim da to zahtijeva malo drugačiju analizu i postupanje u odnosu na ranije slučajeve, i to nema veze sa bilo kojim pojedincem i da li ja imam povjerenja u Veljovića ili nemam", rekao je Lukšić.

On, dodao je, ljudski ima povjerenja, ali mu se "čini da je neophodno reagovati po dubini i obezbijediti odgovarajuću reformu bezbjednosnog sistema".

Ista stvar, kako je rekao, važi u određenom dijelu i za drugi dio sistema.

Odgovarajući na pitanje na kojim funkcijama bi Veljović mogao nastaviti karijeru, Lukšić je kazao da u ovoj fazi ne bi o tome govorio

Ne znam ništa novo

On je pojasnio da nije važno da li ima prijeteljsku ili dobru vezu sa, u ovom slučaju, direktorom Agencije za nacionalnu bezbjednost Vladanom Jokovićem.

"To nije bitno i ne želim da personalizujem, nego da posmatramo iz institucionalnog ugla i potrebe da taj dio sistema sprovodi opsežne reforme", naveo je Lukšić.

On je ocijenio da je policija danas značajno odmakla u kvalitetu u odnosu na momenat kad je Veljović došao na mjesto direktora.

"Mislim da smo došli na rub kad je neophodno nastaviti reforme ukupnog bezbjednosnog sistema"

Odgovarajući na pitanje na kojim funkcijama bi Veljović mogao nastaviti karijeru, Lukšić je kazao da u ovoj fazi ne bi o tome govorio.

Upitan da li danas zna više o aferi listing nego 4. decembra uveče, Lukšić je odgovorio odrično.

"Ne, osim što sam 5. decembra dobio potpunu potvrdu da nikad tog kontakta nije bilo, niti ga je moglo biti, jer je, u međuvremenu analizirajući ono što su bili zapisi unutar T-com-a i upoređujući sa onim što su nefalsifikovani formati Uprave policije, bilo jasno da tih kontakata nije bilo«, saopštio je Lukšić.

List Dan je 4. decembra objavio listing u kome je navedeno da su Lukšić i ministar vanjskih poslova Milan Roćen 2008. godine kontaktirali sa odbjeglim Darkom Šarićem, što su crnogorski zvaničnici demantovali.

Galerija

Bonus video: