Vujanović: Crna Gora slijedila primjer politike Havela

"Za nas je bio sjajan primjer, koji smo na određeni način slijedili i slično modelu "plišane revolucije"... uredili svoje odnose sa Srbijom"
54 pregleda 0 komentar(a)
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Vujanović u Mađarskoj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.12.2011. 14:20h

Crna Gora je slijedeći primjer politike Vaclava Havela, slično modelu plišane revolucije, uredila svoje odnose sa Srbijom kroz dvije samostalno države, ocijenio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.On je danas prisustvovao ceremoniji sahrane Havela, prvog predsjednik nezavisne Češke, kojoj je u Pragu prisustvovalo više od 20 predsjednika država, oko 50 visokih delegacija iz svijeta i brojni državni zvaničnici i crkveni velikodostojnici.Vujanović je ocijenio da Havel pripadao snažnim progresivnim tokovima Evrope, koji su u tom periodu Čehoslovačku, a kasnije i Češku, označili kao državu snažnog demokratskog sklopa i vrijednosti. "Za nas je bio sjajan primjer, koji smo na određeni način slijedili i slično modelu "plišane revolucije", u jednom obliku demokratskog iskaza građana, uredili svoje odnose sa Srbijom, kroz dvije nezavisne države, koje su tu nezavisnost, kroz crnogorski referendum, očigledno opredijelile kao najbolju budućnost njenih građana", rekao je Vujanović novinarima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Havel velikan 20. vijekaVujanović je rekao da je u Pragu, da u ime Crne Gore, i njenih građana, iskaže poštovanje ličnosti i djelu Havela, čovjeka koji je disidenstvom, demokratijom, obrazovanjem, političkom mudrošcu i strpljivošću, svrstao sebe, među velikane dvadesetog vijeka. Crnogorski predsjednik ocijenio je, da je ličnosti Havela bila sjajan primjer političara i demokrate, koji je upućivao na to, da se kroz dogovor, stalnu i prijateljsku komunikaciju, nađe pravac, koji će biti najbolji interes građana i države. "A u političkom smislu da vrijednosti demokratije, kao sada temeljne vrijednosti Evropske unije, imamo kao svoj putokaz i oslonac", rekao je Vujanović

Bonus video: