Lukšić: Vjerujem da će Vujanović potpisati zakon o CANU

Premijer tvrdi da nije imao nikakvih nesuglasica sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem kada su razgovarali o Vladinom predlogu zakona
84 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.12.2011. 13:35h

Premijer Igor Lukšić tvrdi da nije imao nikakvih nesuglasica sa predsjednikom države Filipom Vujanovićem kada su razgovarali o Vladinom predlogu zakona kojim će se urediti način na koji će funkcionisati Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU).

Predsjednik CANU Momir Đurović je rekao da je Filip Vujanović podržao CANU kada je riječ o predlogu zakona o toj naučnoj instituciji, i obećao da će ako ga Skupština usvoji biti povučen jer je neprimjenjiv.

Lukšić je odgovarajući na pitanje “Vijesti” nakon sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem u vili Gorica kazao da nema razloga za brigu kada je taj Predlog u pitanju.

"Ono što će se dešavati u parlamentu je, pretpostavljam, izglasavanje zakona i nisam imao bilo kakvog nerazumjevanja sa predsjednikom Vujanovićem na tu temu. Vjerujem da će kada se zakon usvoji Vujanović ga potpisati i proglasiti i u to ne sumnjam", kazao je Lukšić.

On je je, kao što je ministrica Sanja Vlahović više puta isticala, kazao da zakon ima ambiciju da riješi konfliktnost aktuelnog zakona sa Ustavom, a da se njegov suštinski cilj tiče objedinjavanja svih naučnih potencijala u okviru CANU-a.

"Očekujemo da CANU povede široku debatu o svim pitanjima koja su važna za ukupni razvoj Crne Gore i za utemeljivanje jednog broja duhovnih vrijednosti koje su važne za svaku nezavisnu državu.

Došli smo do rješenja koje je dobro i nediskriminatorno, koje pozicionira CANU kao krovnu instituciju i čini mi se da stvara pretpostavke za intenzivnu buduću saradanju između CANU-a i Vlade u raznim projektima", rekao je Lukšić.

Bonus video: