SNP: Pripravnici u školama djeca partijskih funkcionera

Šćekić je uzvratio da djeca „predsjednika beranskog SNP-a nijesu na fakultetu, a ne da obavljaju pripravnički stav i upitao Stijepovića odakle mu ta evidencija“
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 18:16h

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović negirao je da se pripravnici u školama biraju na osnovu opštinskih partijskih spiskova.

On je odgovarajući na pitanje poslanika SNP-a Dragislava Šćekića da li će voditi više računa o zapošljavanju pripravnik, kazao da je ministarstvo dozvolilo pojedinim ustanovama da uposli određeni broj, a ko će dobiti posao zavisi od direktora škole

„Nešto se gospodin Šćekić iznervirao. Koliko znam, pripravnik u jednoj školi u Beranama je dijete predsjednika SNP-a. Izvinjavam se toj porodici, ali me time tjerate da ovo kažem“, kazao je ministar Stijepović.

Šćekić je uzvratio da djeca „predsjednika beranskog SNP-a nijesu na fakultetu, a ne da obavljaju pripravnički stav i upitao Stijepovića odakle mu ta evidencija“.

Nema pravdanja časova

Novica Stanić iz Nove pitao je zašto Ministarstvo nije ispoštovalo dogovora koja se tiču jezika, koji predviđa da će se tokom školske 2011/2012. godine nastava dominantno oslanjati na dosadašnji plan maternjeg jezika, a prosvjetni resor će donirati udžbenike.

U Pljevljima, prema njegovim riječima, đaci nijesu dobili udžbenike za maternji jezik već uče po novom nastavnom planu za crnogorski jezik.

„Ministarstvo će dosljedno sprovoditi dogovor premijera i opozicije. Može se desiti da bude propusta prilikom primjene, ali čim saznamo to i rješavamo. Da smo znali, to bi bilo riješeno. Zavodu za udžbenike učinili biste uslugu da oslobode magacinski prostor. Nema danas nijedne škole u Crnoj Gori da nema dovoljan broj udžbenika maternjeg jezika. Vama je zapravo problem što djeca neće iz tih udžbenika da uče. Oni su uzeli jedan udžbenik, što će im još jedna dusa“, odgovorio je Stijepović.

Upitan da li zašto su đaci OŠ „Branko Brinić“ dobili neopravdane časove, jer su roditelji najavili bojkot nastave zbog jezika, Stijepović je odgovorio da se radi o školi sa 150 đaka, „a samo tu ima problema“.

„Znam i zašto i ko to radi, a to znaju i oni. Dali smo i uputstvo direktoru da od 1. oktobra četiri naredne subote bude im omogućeno da odslušaju propuštenu nastavu. Nama, shodno zakonu, ništa nije ostalo osim da im damo neopravdane časove“, rekao je Stijepović.

Bonus video: