Janjić: Šarić je bio ataše za kulturu u Moskvi

Riječ je o čovjeku koji je, kršeći sankcije, bio i prvi izvoznik kisele vode Knjaz Miloš za Rusiju, kaže Janjić
155 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 14:36h

Osnivač Foruma za etničke odnose i analitičar iz Beograda Dušan Janjić rekao je u intervjuu sarajevskom magazinu BH Dani da je jedan od braće Šarić 1996. godine bio ataše za kulturu u Moskvi, prenose beogradske e-novine.

Radi se o periodu kada je crnogorski šef diplomatije Milan Roćen bio ministar-savjetnik za politička pitanja u Ambasadi SRJ u Moskvi, gdje je radio od 1992-1997. godine.

Janjić je kazao da su Šarići bili dio Miloševićeve strukture ( Sinovi DB-a), a da su posao nastavili i u Tadićevoj Srbiji.

Prenosimo dio intervjua koji je sa Janjićem uradila novinarka Tamara Nikčević.

Dobro, ali, kada govorite o evropskim uslovima, na šta konkretno mislite?

Mislim na to da ovdje, recimo, još uvek nije riješen slučaj Šarić. Način na koji se to pitanje tretira samo pokazuje da se Tadićeva vlast ni malo ne razlikuje od Miloševićeve... Znate, postoje stvari koje se jednostavno ne mogu sakriti. Pa, izvinite, jedan od tih ljudi je čak bio i diplomata...

Diplomata?! Ko je bio diplomata?! Gdje?

U ambasadi Savezne Republike Jugoslavije u Moskvi; 1996, bio je ataše za kulturu.

Čekajte! Ko je bio ataše za kulturu?!

Jedan od Šarića.

Šarić ataše za kulturu?! Jeste li sigurni? Koji Šarić?!

To ćete morati samo da istražite. Evo, tadašnji ambasador SRJ u Moskvi bio je...

Danilo Ž Marković...

Eto, vidite kako znate... Dakle, mjesto koje je taj čovjek u početku formalno pokrivao bilo je – ataše za kulturu jugoslovenske ambasade u Moskvi. Riječ je o čoveku koji je, kršeći sankcije, bio i prvi izvoznik kisele vode Knjaz Miloš za Rusiju.

Molim vas... Govorite o onim Šarićima...

"Darko Šarić jeste porijeklom Crnogorac, ali, pitanje je gdje je taj novac oprao. Nesumnjivo, dio je opran u Crnoj Gori, ali, ovdje su u pitanju dvije milijarde"

Dakle, čudno je da Srbija ne zna kako je Šarić došao u Agro-Srem i Agro- Bačku i to baš u doba kada je sadašnji srpski premijer, Mirko Cvetković, bio direktor Agencije za privatizaciju. Darko Šarić jeste porijeklom Crnogorac, ali, pitanje je gdje je taj novac oprao. Nesumnjivo, dio je opran u Crnoj Gori, ali, ovdje su u pitanju dvije milijarde! Ako četrdeset procenata novca od šverca kokaina ide na korupciju, to znači da je na političare, sudije, novinare u Srbiji otišlo oko 800 miliona! Pa, donedavno, Šarić je ovde držao restorane, hotele; osim dvije ili tri, sve kuće su mu na teritoriji Vojvodine i Beograda...

Galerija

Bonus video: