Odbijen predlog opozicije, ništa od izbora u Podgorici

"Smatramo da Skupština ne donosi legalne i legitimne odluke, jer nema legalnu i legitimnu većinu", kazao je odbornik SNP-a Dragan Ivanović
96 pregleda 0 komentar(a)
Skupština opštine Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Skupština opštine Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.12.2011. 16:40h

Predlog Odluke o prestanku mandata odbornicima u Skupštini Glavnog grada, koji je inicirao 21 odbornik opozicije, nije usvojen na skupštinskom zasjedanju.

Protiv predloga su glasali odbornici koalicije DPS-LP-BS i nezavisni odbornik Boban Vujačić, dok je Dragan Ostojić iz DSS-a bio uzdržan.

Glasove podrške Predlogu opozicije dali su i odbornici SDP-a.

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih kazao je da se ta partija na boji novih izbora

Odbornik SNP-a Dragan Ivanović je obrazlažući Predlog u ime opozicije, istakao da su pravni osnov za podnošenje Predloga našli u članovima 15 i 105 Zakona o izboru odbornika i poslanicima, kojima je propisana mogućnost da odbornicima može prestati mandat i prije isteka roka, na osnovu odluke nadležne Skupštine.

"Smatramo da Skupština ne donosi legalne i legitimne odluke, jer nema legalnu i legitimnu većinu. Ne poštuje se ni volja građana sa posljednjih izbora", kazao je Ivanović.

Radonjić: Izbori što prije, jer će šteta biti manja

Podsjećajući da je Odbor za statut i propise zaključio da opozicija nema pravne osnove za donošenje takve odluke, šef odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević je predložio da priču ne šire, već da se "kao odbornici demokratskog kapaciteta", izjasne da li podržavaju predlog.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović smatra da Skupštinu Glavnog grada nije dobro dovoditi na princip matematičke većine

"Bolje da se izbori održe što prije, jer će šteta biti manja", rekao je on.

Da među odbornicima DPS-a ima onih koji su saglasni sa opozicijom, smatra i odbornik SNP-a Aleksa Bečić, koji im savjetuje da “taktiziranje” ne prepuštaju vremenu.

Šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih kazao je da se ta partija na boji novih izbora i zaključio da, sudeći "prema priči", od njih ne bi trebalo da strahuju ni partije na vlasti.

"Više puta smo ukazivali da se status Skupštine unižava, jer smo imali nelegalno i nelegitimno izabrane predstavnike za predsjednika i sekretara Skupštine", rekao je Suhih.

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović smatra da Skupštinu Glavnog grada nije dobro dovoditi na princip matematičke većine, te da bi trebalo održati nove izbore.

Bešović: Degradirali ste parlament

Odbornik Nove Miodrag Bešović smatra da treba zatražiti političku odgovornost vladajuće većine, koja je svojim odlukama, koje je osporio sud, dovela do degradacije parlamenta.

"Na površinu je isplivala i nemoć vlasti kako da riješi Gordijev čvor, koji je sama zapetljala, što je dovelo do toga da sud donosi zadnju riječ o tome kako se vrši vlast u Podgorici", rekao je odbornik Nove.

Predsjednica odborničkog kluba PzP Branka Bošnjak kazala je da bi bilo najpoštenije da se raspišu novi izbori, te da je pitanje da li su odluke, koje je Skupština donosila, važeće.

Prema riječima Nebojše Batrićevića iz DC-a, usvajanje predloga bi predstavljalo pokazivanje demokratskog kapaciteta vlasti i opozicije.

"To više nije lična priča gradonačelnika Miomira Mugoše i njegovih koalicionih i vankoalicionih partnera i raznih drugih moćnika, već je to pitanje Podgorice", rekao je Batrićević, poručujući Mugoši da od njega lično očekuje da inicira ono što je predlog opozicije.

Bonus video: