Vučinić u Vojsci traži izdajnike

Vučinić je saopštio da je trenutno u VCG akivno 77 pripadnika bivšeg sedmog bataljona, te da je njihovo djelovanje u vojsci “posebno praćeno”
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 19:18h

Ko ne bude lojalan, moraće da napusti vojnu službu, poruka je ministra odbrane Bora Vučinića sa godišnje konferencije tog vladinog resora.

Iako najavljena kao predstavljanje razultata Ministarstva odbrane u ovoj godini i najava budućih aktivnosti, konferencija se svela uglavnom na poruke čelnika resora odbrane da onima koji nijesu lojalni državi nije mjesto u oružanim snagama.

Ministar vojni je bio i precizan, to se odnosi na one – koji ne poštuju zastavu i grb.

Vučinić je saopstio da je trenutno u VCG akivno 77 pripadnika bivšeg sedmog bataljona, te da je njihovo djelovanje u vojsci “posebno praćeno”.

On, ali ni načelnik Generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić nijesu saopštili zašto su pripadnici sedmog bataljona baš sada pod posebnom pažnjom vojnog vrha, posebno što su priznali da su ti ljudi u aktivnoj službi od formiranja VCG, odnosno već pet godina.

“Uloga sedmog bataljona je bila takva da se može okarakterisati kao jedna od najružnijih aktivnosti koje su zabilježene na teritoriji Crne Gore u periodu novije istorije”, ocijenio je Vučinić i dodao da ih je u trenutku formiranja VCG broj pripadnika sedmog bataljona u njoj bio oko 120.

Sastav pod posebnom pažnjom

Za sve za koje se utvrdi da nemaju pozitivan odnos prema državi, naglasio je Vučinić, neće biti mjesta u VCG.

“Nakon rasformiranja te jedinice, u skladu sa zakonskim propisima i potrebnim provjerama nije postojao zakonski osnov da njima prestane radni odnos”, kazao je ministar i dodao da ce taj sastav daljom analizom biti detaljno praćen i biti pod njihovom posebnom pažnjom i u narednom periodu.

Samardžić je pojasnio je da je u vrijeme formiranja te jedinice 1999., sedmi bataljon imao status vojne policije specijalne namjene.

“Specijalne namjene zato da bi se obezbijedili adekvatni benefiti, jer im je plata bila skoro duplo veća od primanja pripadnika vojne policije, a kriterijuma za njihov prijem nije bilo”, kazao je on.

Tek u državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, dodao je on, sprovedene su provjere tih pripadnika i mnogi su tada otpusteni zbog falsifikovanih diploma, mahom sa Kosova i Bosne i Hercegovine.

Vučinić smatra da se, međutim, mora se napraviti određena razlika onima koji su danas u službi, jer se ne može reći da sve osobe među njima danas nijesu lojalni grđani crnogorske države.

Galerija

Bonus video: