Odluka Evropskog savjeta za opoziciju nije veliki uspjeh

"Ostvarili smo svi zajedno grandiozan uspjeh kojim se možemo ponositi", kazao je ministar Roćen
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2011. 14:56h

Predstavnici opozicije nijesu saglasni sa ocjenama vlasti o impresivnom uspjehu povodom odluke Evropskog savjeta, dok iz Vlade poručuju da nakon 9. decembra, kada je u pitanju proces integracija, ništa neće biti isto.

Na sjednici skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije razmatrani su zaključci Savjeta od 9. decembra, kada je Crna Gora dobila uslovni datum pregovora.

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Milan Roćen je rekao da su za progres zaslužni svi, cijelo društvo u cjelini. "Ostvarili smo svi zajedno grandiozan uspjeh kojim se možemo ponositi".

On smatra da, nakon odluke Savjeta, svima mora biti jasno da ništa neće biti isto kad je u pitanju proces integracija i da nas, za početak, čeka nekoliko mjeseci danonoćnog rada, kao i dug proces pregovora.

Vlada, kakao je kazao, mora donijeti odluke o uspostavljanju struktura za pregovore, a treba brzo donijeti i odluku o imenovanju glavnog pregovarača, kao i o formiranju radnih grupa i pregovarača za poglavlja 23 i 24.

Roćenu se čini da se u Crnoj Gori prenaglašava uloga glavnog pregovarača, "mada ona nije za potcjenjivanje". "Ali je upravo takva-koodinativna".

NOVA: Bitan je pregovarač

Goran Danilović iz Nove srpske demokratije kazao da je glavni pregovarač strašno važan, da je bitan njegov izbor, jer će taj čovjek biti značajna adresa.

On je ubjeđen da će do Nove godine predstavnici stranaka razgovarati sa Lukšićem i dobiti ime glavnog pregovarača i shvatiti kakva je sudbina pregovaračkog tima.

Danilović smatra da bi bilo dobro da glavni pregovarač bude profesionalac, i da ne bude ostrašćeni predstavnik dvije partije na vlasti, nego neko ko unaprijed zna koliko je važno cijelo društvo, pa i opozicija za proces integracija.

Roćen je, što se tiče tajminga imenovanja glavnog pregovarača, rekao da bi on mogao biti određen na posljednjoj sjednici Vlade u decembru ili prvoj u januaru, kao i da da će se premijer Igor Lukšić prije imenovanja glavnog pregovarača konsultovati sa liderima svih parlamentarnih partija.

Danilovićev partijski kolega Slaven Radunović je kazao da se stalno preskače najvažnije – da će morati da se učini krupni potez za nastavak pregovora.

"Najvjerovatnije neko krupno hašenje, koje će da zadovolji one koji treba da napišu izvještaj. Grubo rečeno, ali je to istina", kazao je Radunović.

PZP: Bitna je uloga cijelog društva

Branko Radulović iz Pokreta za promjene je kazao da mu je drago što Roćen navodi da je uspjeh postignut zahvaljujući cijelom društvu i što je istaknuta uloga Odbora i opozicije. Prema riječima Radulovića, opozicija je svojim djelovanjem, naročito u većem dijelu ove godine, potvrdila da je utemeljena i dio crnogorskog bića.

Njemu nije drago što premijer potencira da je za uspjeh zaslužna Vlada. "Sam i bez ostalih djelova društva neće mnogo odmaći ka Briselu, niti preokrenuti Crnu Goru da bude po onome što traži Brisel".

Roćen smatra da se Radulović nije razumio sa premijerom koji je, kako je pojasnio, rekao da je Vlada najodgovornija i da snosi najveću odgovornost.

Radulović je ocijenio da smo relativno dobro radili do Mišljenja Evropske komisije, a zatim »ništa ili veoma malo, ili on ne zna ništa o tome«. Roćen nije saglasan sa ocijenom da smo stali 12. oktobra.

Radulović je rekao da za to što nije informisan nije kriv, jer niti je uključen niti informisan – kao parlament, poslanik i opozicionar.

"Šta nas čeka, to je čudo, a mi jednostavno smo u stanju potpune letargije ili naši glavaši režimlije hoće evropski proces po njihovoj mjeri, a to znači ovakav marginalni, zatočeni parlament, borba i aplikacija po njihovom interesu, a ne Crne Gore", kazao je on.

Ne zna se za ulaganje Šojgua

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Predrag Bulatović kazao je da nije saglasan sa glorifikacijama Roćena o impresivnim rezultatima jer to, kako je rekao, nije tačno.

"Dobro je da smo 9. decembra prošli kako smo prošli i da je Savjet potvrdio da ostaje privržen politici proširenja, uprkos problemima na liniji Pariz-Berlin, sa jedne i Londona sa druge strane".

On smatra da je pozicija glavnog pregovarača značajno devalvirana.

Bulatović je Roćenu poručio da su njegove priče čista propaganda, kao i da poruke koje je 9. decembra poslao povodom odluke Savjeta – da je ona istorijska, ne stoje.

Roćen je rekao Bulatoviću da njegovu priču naziva antipropagandom.

Radulović je Roćena pitao da li je tačno ono što je ruski ministar Sergej Šojgu rekao, da je Kombinat aluminijuma koštao Rusiju 300 miliona eura.

Prema riječima Roćena, na sjednici međuvladinog komiteta nije bilo riječi o bilo kakvom iznosu kad se radi o investicijama.

"Zaista ne znam, niti je to u mom protfelju koliko je ruski partner ili bilo koji strani investitor uložio u konkretni projekat, u ovom slučaju Kombinat, niti to meni pripada. Ovdje sam samo politički involviran u dijelu činjenice da sam kopredsjedavajući međuvladinog komiteta", rekao je on.

Roćen vjeruje da ni Šojgu ne zna da li je to tačno i da je tu informaciju mogao dobiti od menadžmenta Kombinata ili ruskih partnera.

Galerija

Bonus video: