Konjević: Svoje sam uradio red je na tužioca

Obaveza poslanika prema građanima je da, kada vidi da država kupuje za 8,4 miliona eura nešto što je ranije prodala za 4,7 miliona, pita svoju Vladu zašto je to odlučila
0 komentar(a)
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.12.2011. 07:58h

Kupovina motela “Zlatica” sa pripadajućim zemljištem, za gotovo osam i po miliona eura, uprkos tome što postoji potreba da se trajno riješi pitanje smještaja specijalne i posebne jedinice Uprave policije je neracionalan trošak za državu u ovom trenutku i sa tim novcem se moglo sagraditi nekoliko savremenih obrazovnih institucija, poput druge gimnazije u Podgorici, koja se čeka više od pola vijeka, ili novog kardio centra u Kliničkom centru, tvrdi potpredsjednik SDP-a Raško Konjević.

U intervjuu “Vijestima”, Konjević ističe da ne vidi finansijski interes države i građana nakon što je za 4,7 miliona eura prodato 51 odsto akcijskog kapitala UTIP Crna Gora, u čijem su vlasništvu bili motel na Zlatici, hoteli “Crna Gora” i “Ljubović”, da bi se poslije pet godina kupovao objekat na Zlatici za duplo veći iznos.

Vi ste prvi poslanik vladajuće koalicije koji je otvorio neprijatnu temu po Vladu i vlast generalno, jer ona implicira moguću korupciju u vlasti. Zašto ste to uradili?

Ne znam da li sam prvi, nije to najvažnije. Obaveza poslanika prema građanima je da, kada vidi da država kupuje za 8,4 miliona eura nešto što je ranije prodala za 4,7 miliona, pita svoju Vladu zašto je takvu odluku donijela.

Koji je tu finansijski interes države, odnosno njenih građana. Nijesam dobio valjano obrazloženje kako je ovdje država u plusu. Zato sam podnio amandman da se ovaj dio kapitalnog budžeta briše.

Iz Vlade kažu da je postojala bezbjednosna procjena i da su u pitanju dva pravna i ekonomska posla?

To ne daje odgovor na moje jedino pitanje – koja je finansijska korist iz ovog posla za državu. Trošak od 8,4 miliona eura je ogroman i neracionalan u ovom trenutku.

Sa tim novcem smo mogli pomoći izgradnju više stotina stambenih jedinica za službenike u državnoj upravi.

I da ostane novca da iskoristite kapacitete bivše vojne kasarne u Maslinama uradite neophodnu adaptaciju i rekonstrukciju i smjestite trajno i taj dio Uprave policije.

Trošak od 8,4 miliona eura je ogroman i neracionalan u ovom trenutku

Poslanici po Ustavu kontrolišu izvršnu vlast, a i evropska obaveza je da jačamo institucije. Smatrao sam da je moja obaveza kao poslanika i potpredsjednika vladajuće partije da zatražim objašnjenje i svoje dileme podijelim sa građanima.

Kako drugačije nadzirati rad izvršne vlasti nego principijelnim otvaranjem tema u javnosti i jasnom argumentacijom, ne krijući da su greške često moguće.

S obzirom da je u pitanju ugovor u koji je moguće posredno uključen Miomir Mugoša, da li se ovo može smatrati nastavkom Vašeg političkog obračuna sa gradonačelnikom?

Nemam posebno interesovanje kakvu je ulogu u sklapanju ovog ugovora imao g. Mugoša. To nije posao poslanika nego drugih institucija.

Nema “obračuna” ni ličnog, ni partijskog sa g. Mugošom

Glavni grad će iz ove transakcije naplatiti svoje potraživanje od oko 3,5 miliona koje je imao prema UTIP-u Crna Gora. Ostaje velika dilema da li je trebalo platiti ovoliku cijenu da bi se, pored ostalog, naplatilo i to potraživanje.

Nema “obračuna” ni ličnog, ni partijskog sa g. Mugošom. SDP je u Podgorici imao primjedbe da se flagrantno krše zakoni i da lokalna vlast funkcioniše netransparentno.

Ne možete ići naprijed u integracijama ako krijete ugovore koje sklapate sa pravnim licima u milionskim iznosima. Nije evropska praksa da te stvari krijete od građana. Zbog toga i niza drugih razloga raskinuli smo postizbornu koaliciju u Glavnom gradu.

Sudovi su nedavno u nekoliko navrata poništili odluke koje je donosila nova koalicija Mugoša-NS-DSS i time su potvrđeni naši stavovi da nije poštovan zakon u konkretnim slučajevima.

Ovdje je interesantno da je Vaš partijski kolega Ivan Brajović podnio Vladi predlog da ta odluka bude usvojena. Da li mislite da Vas vaša pitanja oko svega mogu dovesti u sukob sa Brajovićem?

Ovo je odluka cijele Vlade, a Brajović je samo proslijedio materijal koji je pripremila Uprava policije. SDP je dokazano partija u kojoj postoji unutrašnja demokratija i spremnost da čujete drugačije mišljenje i argumentaciju. Kad je argumentacija jasna, a pitanja dobronamjerna to samo pomaže da i Vlada i parlament donose bolje odluke.

Kako očekujete da će se završiti priča oko kupovine kampa na Zlatici?

Očekujem podršku svih poslanika da moj amandman bude usvojen i tako uštedimo 8,4 miliona, odnosno usmjerimo ih prema drugim prioritetima.

Zašto uz ovo nijeste jednostavno podnijeli krivičnu prijavu? Da li planirate to da uradite?

Poslanik nije ni policija ni tužilaštvo. Političar nema zakonsko ovlašćenje da unaprijed optužuje i presuđuje, već može samo da otvara teme, saopšti javnosti, a time i nadležnim institucijama svoje dileme, iznese stav očekujući da nadležni urade njihov dio posla shodno zakonskim ovlašćenjima.

Profesionalnost i nezavisnost insitucija, što je evropska obaveza i zahtjev, je da provjere da li je bilo koji posao koji izaziva dileme u javnosti u interesu države i građana Crne Gore

Stranačku pozadinu ne moramo da tražimo baš u svemu

Za SDP je do sada važilo da u javnosti "izigrava" opoziciju, pokušavajući tako da stekne političke poene kod razočaranih independista, ali da na kraju pristaje na odluke DPS-a. Zašto bi se ovaj slučaj razlikovao od dosadašnjih?

Nijeste u pravu i za to postoje brojni primjeri. Vratimo se samo pola godine unazad i sjetimo se dešavanja u Podgorici kada smo zbog principijelnih neslaganja održali predizborno obećanje prema građanima i raskinuli postizborni koalicioni savez sa DPS-om.

Upravo SDP je ključno doprinio da ne dođe do potapanja Tare, prodaje Termoelektrane

Na insistiranje kolege Damira Šehovića početni Vladin predlog zakona o radu je suštinski izmijenjen i sada zahvaljujući zalaganju SDP-a imamo rad na neodređeno vrijeme i saglasnost svih socijalnih partnera o tekstu zakona.

Upravo SDP je ključno doprinio da ne dođe do potapanja Tare, prodaje Termoelektrane. Zahvaljujući našem stavu EPCG je ostala u većinskom državnom vlasništvu.

U Kotoru smo prije tri godine raskinuli koaliciju zbog neslaganja oko izdavanja opštinskih poslovnih prostora firmama koje su danas pod međunarodnom istragom na način koji je bio na štetu grada i suprotan zakonu.

I dalje postoje pitanja oko kojih se razlikujemo i vodimo debatu. Ne moramo u svakom pitanju tražiti neku međustranačku ili unutarstranačku pozadinu.

Ja sam iznio argumentaciju i dileme u odnosu na ovu odluku Vlade, a na građanima i instucijama je da rade svoj posao i prosuđuju ko je bio u pravu.

Bonus video: