Danska očekuje da se u junu otvore pregovori sa Crnom Gorom

Danska je najavila da će politika proširenja biti jedan od prioriteta šestomjesečnog predsjedavanja EU koje ta zemlja preuzima od Poljske od 1. januara
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 08:29h

Od dopisnice "Vijesti" iz Brisela

Danska je najavila da će politika proširenja biti jedan od prioriteta šestomjesečnog predsjedavanja EU koje ta zemlja preuzima od Poljske od 1. januara sljedeće godine i u tom kontekstu pomenula da se u junu otvore pregovori sa Podgoricom.

Takođe, Danska se nada da će se u februaru pozitivno odlučiti o kandidaturi Beograda. Svakako da je Island prvi cilj Danske u dosijeu proširenja zbog skandinavske solidarnosti. Ta ostrvska zemlja sa oko 320 hiljada stanovnika otvorila je u junu pregovore sa EU, do sada je otvorila sedam, a zatvorila jedno poglavlje manje. Poglavlje 23 "Pravosuđe i osnovna ljudska prava", koje će zajedno sa poglavljem 24 prvo otvoriti Crna Gora i ostale države Balkana i koje će za njih biti najbolnije, Island je otvorio i zatvorio za samo jedan dan.

Komentarišući zašto EU nije odlučila da otvori pregovore sa Crnom Gorom u decembru, visoki poljski funkcioner rekao je da Crna Gora nije bila “u tolikoj mjeri kolateralna žrtva cijele situacije, nego da su mnoge zemlje naprosto zahtijevale jače dokaze o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”

Za Crnu Goru bezrezervno se očekuje otvaranje pregovora u junu.

Komentarišući zašto EU nije odlučila da otvori pregovore sa Crnom Gorom u decembru, visoki poljski funkcioner rekao je da Crna Gora nije bila “u tolikoj mjeri kolateralna žrtva cijele situacije, nego da su mnoge zemlje naprosto zahtijevale jače dokaze o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije”.

"Takođe, mnoge zemlje koje su zagovarale otvaranje pregovora sa Crnom Gorom u decembru nijesu imale dovoljno snažne argumente koji bi preovladali u klimi koja nije bila najpovoljnija za proširenje. Ali, zaključci za Crnu Goru su vrlo jasni - ako Evropska komisija podnese Savjetu ministara EU povoljan izvještaj, pregovori se otvaraju u junu. Možemo reći da bi samo veoma značajno pogoršanje situacije oduzelo tu šansu Crnoj Gori, ali to se ne očekuje”, rekao je taj izvor u neformalnom razgovoru.

Suprotno tome, čini se da su zaključci za Srbiju, podložni, novim interpretacijama. Pred samit lidera EU od Beograda se tražilo da se vrati za pregovarački sto sa Prištinom i da skloni barikade sa sjevera Kosova. Čini se da to više nije dovoljno, odnosno da se ljestvica zahtjeva podiže. Sve je više signala da se od Beograda traži i demontaža paralelnih struktura, jer je cilj “uspostava pravne države na cijeloj teritoriji Kosova".

Bonus video: