više povjerenja

Zajednica sandžačke dijaspore traži formiranje prekogranične regije

Ahmatović: Mnogi iseljenici su otišli nezadovoljni sa svojih ognjišta i još strahuju da su ovo trusni i rizični prostori, za ulaganje i život
106 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 08:18h

Sandžačka dijaspora je spremna da ulaže u Sandžak ukoliko se za to stvore stabilni ekonomski uslovi, koje trenutno najviše pretpostavlja stvaranje prekogranične regije, poručio je potpredsjednik Zajednice sandžačke dijaspore (ZSD) Ahmet Ahmatović. On je rekao da sandžačka dijaspora posmatra, analizira i čeka šansu za investicije u Sandžaku.

"Sada ne postoji perspektiva za ekonomsko ulaganje i to treba mijenjati i stvoriti uslove da se može ulagati, zarađivati, da narod može živjeti od svog rada i, konačno, da i Crna Gora i Srbija imaju interesa od ulaganja Sandžaklija koji su otišli odavde. A oni bi imali interesa ukoliko bi vodili politiku kakva se sugeriše iz Sandžaka", rekao je Ahmatović.

Vjeruje da Crna Gora i Srbija moraju uložiti malo više napora da razumiju sandžački narod koji "ničim nije zaslužio da ga posmatraju kao opasnost budućeg razvoja".

"Naprotiv, mi smo jedan stabilizirajući faktor ovdje. Sandžačka dijaspora čeka da se dogode te promjene i ona je spremna da ulaže jer svako voli da uloži u svoju kuću i da unapređuje svoj narod, kulturu, dom. To je motiv ZSD čiji kapital sigurno nije mali. Kada bi se on koncentrisao, koliko je Sandžaklija po bijelom svijetu, bio bi stvoren fond veći nego što su godišnji budžeti Crne Gore i Srbije skupa”, tvrdi Ahmatović.

Sjedište Zajednice sandžačke dijaspore je u Frankfurtu, a predstavništva ima u svim većim njemačkim gradovima, kao i u drugim zemljama Evrope. Raznim donacijama pomažu bošnjački narod na prostorima bivše Jugoslavije, a naročito organizacije iza kojih stoji sandžački muftija Muamer Zukorlić sa kojim imaju ideološku i svaku drugu saradnju.

Sandžak kao prekogranična regija

Ahmatović ističe da ZSD perspektivu Sandžaka vidi u stvaranju prekogranične regije po evropskom modelu. On vjeruje da je to projekat koji je realan i neminovan, te da bi njegovom realizacijom Crna Gora i Srbija bile bliže ulasku u EU.

Ako smo mi dali povjerenje nezavisnosti Crne Gore, Srbije i podržali sve njihove državne projekte i uvijek bili lojalni vlasti, čudi zašto se nama ne da povjerenje da dobijemo prekograničnu regiju

Smatra da bi prekogranična regija u pozitivnom smislu promijenila i odnos ljudi na ovim prostorima, a Bošnjaci dobili jedan vid povjerenja.

"Ako smo mi dali povjerenje nezavisnosti Crne Gore, Srbije i podržali sve njihove državne projekte i uvijek bili lojalni vlasti, čudi zašto se nama ne da povjerenje da dobijemo prekograničnu regiju. To bi doprinijelo da Bošnjaci ostaju na ovim prostorima umjesto da se stalno raseljavaju”, rekao je Ahmatović.

Vratiti povjerenje iseljenika

Mnogi iseljenici su, ističe on, otišli nezadovoljni sa svojih ognjišta i još strahuju da su ovo trusni i rizični prostori, za ulaganje i život. Ahmatović smatra da ih treba uvjeriti u suprotno kako bi se vratili i investirali.

“Ako bi se Crna Gora i Srbija korektnije odnosile prema pitanju regionalizma kao evropskog projekta, onda bi se moglo napraviti niz projekata koji bi prvo valorizovali jeftinu radnu snagu, poljoprivredne, turističke i druge resurse koji postoje. To bi, prije svega, ojačalo ekonomsku osnovu matičnih država“, rekao je Ahmatović.

“Crna Gora nema ekonomske logike da usporava ovaj projekat, ona bi morala da ga podrži, naravno, vjerujući svom narodu koji je dao bezrezervnu podršku svim njenim projektima. Ako mi ulazimo u Evropu, ona podrazumijeva ove granice koje postoje i podržava regionalizam kao njen koncept rješavanja unutarevropskih problema koji nastaju kao rezultat nacionalnih trvenja i nesporazuma”, rekao je Ahmatović.