Kako opozicija može da preuzme Podgoricu: Moraju da probude apstinente

Opozicija je na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici
76 pregleda 70 komentar(a)
Podgorica, saobraćaj, Foto: Shutterstock
Podgorica, saobraćaj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2018. 18:22h

Ukoliko žele da pobijede na lokalnim izborima u Podgorici opozicione liste moraju motivisati birače da izađu na glasanje i prestanu da se međusobno sukobljavaju, smatraju u opoziciji.

Čelnici tri najveće opozicione liste u Podgorici smatraju da opozicija mora spremiti strategiju za smjenu vlasti u glavnom gradu, navodeći da su parlamentarni i predsjednički izbori pokazali da imaju prednost u biračkom tijelu.

Nosilac liste Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije (SNP) Slaven Radunović smatra da bi nastavak unutaropozicionih svađa odgovarao Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Opozicija bi međusobnim uvažavanjem, smatra on, povećala izlaznost birača.

“Mnogo toga se dogodilo u posljednje vrijeme u unutaropozicionim odnosima što je i te kako moglo da utiče na demotivaciju birača. Sada je krajnji momenat da promijenimo odnos koji nam nanosi samo štetu. Korist od naših svađa ima samo DPS”, kazao je Radunović, navodeći da je ključ uspjeha da opozicija motiviše apstinente da izađu na birališta.

“Poznata je činjenica da već u nekoliko izbornih ciklusa opozicija u Podgorici dobija više glasova nego DPS, tako da je ključno da uspijemo da motivišemo sve tradicionalno opozicione birače. Birači DPS-a nikad ne apstiniraju niti bojkotuju izbore, koliko god bili nezadovoljni stanjem u društvu. Naši birači su po prirodi stvari slobodni ljudi, koji lakše izražavaju svoj revolt prema situaciji u društvu i u odnosu na svoje favorite na političkoj sceni, nego ovi koji glasaju za režim, tako da mi moramo da budemo mnogo osjetljiviji”, poručio je on.

Opozicija je na lokalnim izborima prije četiri godine bila nadomak pobjede, jer je osvojila veći broj mandata od Demokratske partije socijalista (DPS) i njenih partnera, ali je nakon dugih pregovora dio koalicije Socijaldemokratske partije (SDP) i Pozitivne Crne Gore dao DPS-u potrebnu većinu za formiranje vlasti u Podgorici.

Kampanja koju su 2014. godine vodili DF predvođen Miodragom Lekićem, Socijalistička narodna partija (SNP) čije je kandidat bio Aleksa Bečić i koalicija Evropsko lice Podgorice, protekla je uz rijetke međusobne napade, iako je SDP tada još uvijek na državnom nivou bio u vlasti sa DPS-om. Početak ovogodišnje kampanje obilježili su žestoki sukobi između Demokrata i Fronta, na lokalnom tako i na državnom nivou.

Nosilac liste Građanskog saveza za promjene, koji čine SDP i Demos, Ivan Vujović tvrdi da neće učestvovati u sukobima na opozicionoj sceni, već raditi “na okupljanju građanske Crne Gore”.

“To je jedini koncept koji vodi političkim promjenama i razvlašćivanju DPS otuđene partijske elite. Svaki drugi pristup kojim se promoviše konfliktnost unutar opozicije ili se ne pokazuje dovoljna zrelost da se stvori široka građanska alternativa je pomoć DPS-u”, kaže Vujović, navodeći da na opozicionoj sceni suviše dugo priroritet nijesu političke promjene, već da se bude najjači u opoziciji. “Top se protagonistima takvog pristupa uvijek vraća kao bumerang”, tvrdi on.

Kandidat za odbornika koalicije Demokrata i Građanskog pokreta URA Luka Rakčević smatra da je najveća odgovornost na opozicionim partijama koje moraju prestati sa međusobnim napadanjima, jer to demotiviše biračko tijelo.

“Kampanja za predstojeće izbore u glavnom gradu se mora bazirati na realnim, konkretnim i konstruktivnim problemima i kritikama, jer su katastrofalni rezultati dosadašnje gradske uprave najbolji garant da DPS gubi izbore”, naveo je on, ističući da će “Koalicija za 21. vijek” voditi pozitivnu kampanju i baviti se realnim, gradskim problemima.

“Siguran sam da će svako ko voli ovaj grad izaći na izbore i pomoći da se smijeni uprava koja uništava i rasprodaje sve naše resurse, betonira prostor i zadužuje grad. Jer je, nažalost, svako ko ostane kod kuće i ne iskoristi svoje biračko pravo, svjesno ili nesvjesno - glasao za DPS”, tvrdi Rakčević.

Ne smije se opet desiti da 9.000 birača ostane kod kuće

Rakčević je kazao da, ukoliko izlaznost na predstojećim izborima bude na nivou parlamentarnih ili prethodnih lokalnih izbora, DPS neće imati ni teorijskih šansi da sačuva vlast u Podgorici, koju, kako tvrdi, nelegitimno uzurpira još od 2010. godine.

“Podsjećanja radi, na parlamentarnim izborima opozicija je ostvarila prednost od čak 6.000 glasova, u odnosu na sve partije vlasti, dok je na predsjedničkim izborima čak 9.000 glasača opozicije ostalo kod kuće”, kazao je Rakčević. Za razliku od parlamentarnih, primjera radi, izlaznost na predsjedničkim izborima u aprilu bila je 64 odsto što je jedan od glavnih razloga zbog kojih je predsjednički kandidat DPS-a Milo Đukanović pobijedio u prvom krugu.

Bonus video: