Nova hoće neograničene donacije partijama

“Partije su slobodne i nije jasno kako se može zakonom ograničiti visina članarine, mimo volje njenih građana”, rekao je Emilo Labudović
0 komentar(a)
Emilo Labudović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Emilo Labudović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 15.12.2011. 19:53h

S obzirom na to da su političke partije slobodna građanska udruženja, njihovi članovi bi trebalo da samostalno odlučuju sa koliko će para finansirati svoju stranku, ocijenio je poslanik Nove Emilo Labudović.

“Političke partije su slobodna građanska udruženja i stvar njihovih članova je da svojim parama finansiraju stranku koliko mu finansijske mogućnosti dozvoljavaju. Druga je stvar odakle te pare dolaze. E to je nešto što bi moralo da se kontroliše”, rekao je Labudović na sjednici Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo.

Vlada je usvojila model koji ograničava visinu članarina koje partije mogu sakupljati, prema kojem članovi partija mogu plaćati članarinu, ali na godišnjem nivou taj iznos ne smije preći visinu jedne prosječne zarade.

Navodeći da su partije budžetski korisnici, on je rekao da stranke raspolažu i novcem koji nije iz bužeta.

“Partije su slobodne i nije jasno kako se može zakonom ograničiti visina članarine, mimo volje njenih građana”, rekao je Labudović.

Damir Rašketić rekao je da je Crnoj Gori iz Evrope preporučeno limitiranje članarina

Predstavnik Ministarstva finansija Damir Rašketić rekao je da je Crnoj Gori iz Evrope preporučeno limitiranje članarina, ističući da su oni odlučili da prihvate preporuku. Na to mu je Labudović odgovorio da se tako partije “tjeraju u sivu zonu”.

“Šta ako ja sjutra osnujem partiju tajkuna gdje su pola ili milion eura sitnica, a vi me ograničavate zakonom da ne može biti veće od predviđene? Ne bi bilo dobro prihvatiti taj zahtjev. Vi ovom normom širite prostor sive zone i šverca”, rekao je Labudović.

Predlogom zakona o finansiranju političkih partija predviđeno je i da će finansiranje partija, osim Državne izborne komisije, nadzirati i Državna revzorska institucija.

Bonus video: