Vujanović u Berlinu: Njemačka ostaje uz Crnu Goru

Vujanović se nada da će njemačke kompanije naći profitni interes da investiraju u Crnu Goru, posebno u oblasti energetike i turizma
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 19:23h

Njemačka će nastaviti da podržava Crnu Goru i doprinosi njenom dobrom razvoju, a te dvije zemlje treba još više da unaprijede privrednu saradnju, saopštio je njemački predsjednik Kristian Vulf /Christian Wulff/.

“Njemačka i Crna Gora treba da se okrenu budućnosti i da je unaprijede, na privrednoj saradnji u oblasti energetike, ekologije, infrastrukture”, kazao je Vulf na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti toj zemlji.

Iz Kabineta predsjednika navodi se da će Njemačka biti uz Crnu Goru, na njenom putu u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO), integracije u NATO savez i Evropsku uniju (EU).

Vulf je dodao da Njemačka u Crnoj Gori vidi faktor stabilnosti u regionu i smatra da ta zemlja može biti uzor državama u okruženju.

“Uvijek smo podržavali Crnu Goru, što ćemo raditi i dalje”, rekao je Vulf.

Vujanović se zahvalio Vulfu na zvaničnom pozivu da posjeti Njemačku i dodao da poštuje intenzivnu, snažnu i kontinuiranu podršku Crnoj Gori za evropske i euroatlantske integracije.

Vujanović je saopštio da je njemačka Vlada podržavala donošenje odluke Evropskog savjeta za otvaranje pristupnih pregovora za Crnu Goru, 1. juna naredne godine.

Njemačka je, kako se dodaje, najveći donator Crnoj Gori u realizaciji reformi i infrastrukturalnim projektima.

Vujanović se nada da će njemačke kompanije naći profitni interes da investiraju u Crnu Goru, posebno u oblasti energetike i turizma uz korišćenje kapaciteta Luke Bar i slobodne carinske zone.

Bonus video: