Turčinović: Predstoje vam zadaci, a ne pregovori

Proces prilagođavanja zemlje znači da treba usvojiti i primijeniti 80 odsto evropskih zakona, čime se gubi isto toliko procenata suverenosti države
85 pregleda 0 komentar(a)
Petar Turčinović, Foto: Arhiva Vijesti
Petar Turčinović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.12.2011. 14:30h

Kada se govori o pregovorima za članstvo u Evropskoj uniji (EU) to u 95 odsto posla nijesu pregovori, već zadaci koje su države dužne da ispune, ocijenio je ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Petar Turčinović.

Turčinović je, na okruglom stolu “Mjesto i uloga sinidikata u pregovaračkom procesu”, koji je organizovao Udruženi sidnikat državnih institucija (USDI) , istakao da se preostalih pet odsto odnosi na “izuzetke koji su specifičnosti određene države o kojima treba da se pregovara”.

“Proces prilagođavanja zemlje znači da treba usvojiti i primijeniti 80 odsto evropskih zakona, čime se gubi isto toliko procenata suverenosti države. Zato se građani na kraju pregoivaračkog procesa na referendumu i izjašnjavaju da li žele da izgube taj vid suverenosti. Uloga sindikata je jako bitna tokom ovog procesa. Važno je da sindikati prate šta se dešava u poglavljima koja se tiču socijalne poltike, javnih nabavki, zaštitet podtrošača i zdravlja”, smatra Turčinović.

Prema njegovim riječima, sindikati u Hrvatskoj su imali veliku ulogu u procesu pregovaranja, a kako Crna Gora počinje najtežim poglavljima, a uz to će biti uspostavljena i mjerila rezultata u svih 35 poglavlja, čime se dobija cifra od najmanje 1.000 kontrolnih tačaka o kojima će se izvještavati.

Predsjednik Sindikata zaposlenih u Vladi Crne Gore Mustafa Šahmanović napomenuo je da je neophodno da sindikati, koji zapravo zastupaju interese radnika – građana, treba da procijene šta EU nudi i za što želimo da budemo dio te zajednice država.

“Mora se priznati da ta zajednica održava mir na svom prostoru 65 godina, a da prilagođavanje njihovom zakonodavstvu doprinosi većoj demokratzizaciji društva”, pojasnio je on.

Bonus video: