Studentski parlament: Nije Jovović veći borac od nas

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović kazao je da će studenti pažljivo pratiti da li Vlada ispunjava njihove uslove
133 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 12:44h

Predstavnici Studentskog parlamenta poručili su da će nastaviti sa protestima, ukoliko Vlada Crne Gore do kraja mjeseca ne poveća budžet za visoko obrazovanje i nauku. Studenti će na današnjem sastanku sa premijerom Igorom Lukšićem tražiti izgradnju studentskog doma koji će biti useljiv krajem naredne ili početkom 2013. godine.

Predsjednik Studentskog parlamenta Petar Golubović kazao je da će studenti pažljivo pratiti da li Vlada ispunjava njihove uslove.

“Za svaki rok koji ne bude ispoštovan studenti će nastaviti da se okupljaju i protestuju. Nastavićemo svaki mogući vid borbe do ispunjenja tih ciljeva. Nemojte da mislite da će se odstupiti od bilo kojeg zahtjeva. Svaki rok koji bude prekršen biće sankcionisan”, kazao je Golubović.

Studenti su predstavili listu zahtjeva u kojima, između ostalog, traže povećanje budžeta za sufinansiranje pripravnika, izmjene zakonskih normi kojima se studentima omogućuje angažovanje povremenim poslovima i osnivanje studentskih servisa i povećanju broja budžetskih mjesta na Univerzitetu za narednu studijsku godinu. Iako su najavili da će od premijera tražiti izgradnju sportske sale i kulturnog centra u Podgorici kao i prisustvo studentskih predstavnika u radnim tijelima, komisijama i odborima od značaja za studente, predstavnici studenata nijesu mogli da preciziraju do kada oni moraju biti ispunjeni.

Sastanak bez nikšićkog predstavnika

Studenti su kazali da na sjutrašnjem skupu ispred zgrade Tehničkih fakulteta očekuju dvije hiljade studenata, kao i da će iz Nikšića biti organizovan prevoz studenata. Oni su pojasnili da će skup finansirati iz budžeta Parlamenta dok će prevoz sponzorisati neki autoprevoznici.

Na pitanje novinara misle li da su najavama studentskih protesta kontradiktornim medijskim nastupima zbunili javnost, Golubović je kazao da su za moguću zbunjenost zaslužni mediji. On očekuje da se studenti masovno odazovu sjutrašnjem skupu.

“Medijski su se studenti najviše zbunili. Mi ni ujednom trenutkju nijesmo otkazali protest, ali zbog raznih medijskih istupanja određenih studentskih predstavnika i NVO došlo je do zbunjivanja studenata”, kazao je Golubović.

Ilija Kaluđerović tvrdi da na današnji sastanak sa Lukšićem neće uticati činjenica da njemu neće prisustvoti predstavnik Filozofskog fakulteta u Nikšiću Ognjen Jovović. On je kazao da je Jovović samo jedan od članova parlamenta, kao i da studenti nijesu mogli uticati na sastav delegacije koja će razgovarati sa premijerom.

“Ne mislimo da će zbog izostanka Jovovića biti manje radan i koristan sastanak. Možda se vama čini da je on veći borac za studentska prava od nas, ali to definitivno nije tako. Ne treba nekog odvajati i davati mu više značaja jer smo zajedno u svemu tome”, kazao je Kaluđerović.

Galerija

Bonus video: