Administrativni odbor: Nema uslova za razrješenje Bardhija

Novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa poslanici više nemaju pravo da budu članovi upravnih odbora i upravljačkih organa institucija
76 pregleda 0 komentar(a)
administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
administrativni odbor, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2011. 11:57h

Adminstrativni odbor odlučio je da se nijesu stekli zakonski uslovi za razrješenje Mehmeta Bardhija sa funkcije člana Upravnog odbora Fonda za manjine, a po osnovu inicijative koju je podnijela Građanska Alijansa.

Novim Zakonom o sprečavanju sukoba interesa poslanici više nemaju pravo da budu članovi upravnih odbora i upravljačkih organa institucija.

“Kad Komisija za sprečavanje sukoba interesa donese konačnu odluku je li ili nije prekršen zakon, time što je Bardhi i dalje u UO Fonda. Možemo pristupiti procesu razrješavanja ili nerazrješavanja”, kazao je predsjednik Administrativnog odbora Radivoje Nikčević.

Bardhi je, međutim, kazao da inicjativu Građanske Alijanse ne doživljava kao dobronamjernu, smatrajući da ona predstavlja napad na Fond za manjine i nacionalne savjete, ali i Skupštinu Crne Gore.

“Ne znam kome je u interesu da Skupštinu spusti na najniži nivo. Drvlje i kamenje se baca na Fond za manjine. Do sada ja nijednim aktim, ni fizičkim ni administrativnim, nijesam u konfliktu interesa. Inicijatori mog razrješenja nijesu dobili novac za svoje projekte pa su sada gnijevni na nas”, rekao je Bardhi.

Poslanik ne može biti u UO

Koordinator Građanske Alijanse Milan Radović odbacio je takvu tvrdnju, podsjećajući da po novom zakonu poslanici ne mogu da budu članovi upravnih odbora.

“Žao mi je što je Bardhi shvatio ličnu ovu inicjativu i iznio niz shvatanja te inicjative. On je našu inicijativu ispolitizovao, govorio je o tome da mi sve to radimo jer nijesmo dobili novac, što je potpuna neistina. Radi se o tome da želimo da damo mali doprinos uređenju ove oblasti, poštovanju zakona”, rekao je Radović.

Komentarišući tvrdnju Bardhija da nije u konfliktu interesa jer ga je, kako je rekao u UO Fonda postavila Skupština, Radović je rekao da je “krajnje logično da ako vi razmatrate i ocjenjujete svoj rad jeste u konfliktu intetresa”.

“Mi nećemo moći da imamo poslanike u UO, ako želimo da idemo ka EU. On kaže da je naša inicijativa nekorektna i da urušava dignitet skupštine, a ja mislim da je to suprotno i da on ostajanjem u UO, uprkos mišljenju da su poslanici u konfliktu intersa ako ostanu u UO, onda Bardhi mnogo više urušava dignitet parlamenta”, rekao je Radović, ističući da je Administrativni odbor imao osnov da raspravlja o inicjativi da se Bardhi razriješi, jer su ostali poslanici podnijeli ostavku da ne bi kršili zakon.

Bardhi je jedini preostali poslanik u Upravnom odboru Fonda za manjine. Ostalim poslanicima koji su bili u tom tijelu Skupština je nedavno konstatovala ostavke, koje su morali da podnesu u skladu sa izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Po tom aktu, poslanici od 1. novembra ne mogu biti u upravnim odborima. Bardhi je odbio da podnese ostavku objašnjavajući da se zakonska norma odnosi samo na upravne odbore javnih preduzeća a ne i na Fond za manjine.

Bonus video: