Obavještajci ANB-a kod Bora Vučinića

Dok u Ministarstvu odbrane ne odustaju od osnivanja vojne službe, Vlada im šalje svoje provjerene kadrove
0 komentar(a)
Boro Vučinić, Foto: Luka Zeković
Boro Vučinić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.12.2011. 09:23h

Dok Ministarstvo odbrane uz pomoć NATO-a i američkih vojnih zvaničnika upinje da oformi svoju obavještajnu službu, prošle sedmice je u to ministarstvo stigao tim Agencije za nacionalnu bezbjednost koji će se u tom vladinom resoru baviti prikupljanjem i obradom tajnih podataka.

Prema informacijama “Vijesti” na čelu ekipe iz ANB koja će se baviti obavještajnim i kontraobavještajnim poslovima u Ministarstvu odbrane je Goran Poleksić, prekaljeni obavještajac sa dogogodišnjim stažom u tajnoj službi.

Poleksić je prošle sedmice preuzeo dužnosti prema sporazumu koji su potpisali Ministarstvo odbrane i ANB, po kojem je resor Bora Vučinića dužan da prihvati nekoliko pripadnika Agencije koji će, sve u “cilju postizanja NATO standarda i interoperabilnosti”, biti zaduženi za prikupljanje i obradu tajnih podataka od značaja za odbranu.

Osnov za takvo rješenje je u aprilu usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ANB, kojim su nadležnosti Agencije proširene i na pitanja “od značaja za odbrambene interese Crne Gore i ispunjenje strateških bezbjednosnih ciljeva i interesa”.

Zakonskim rješenjem je definisano da ANB o prikupljenim podacima iz te oblasti izvještava Savjet za odbranu i bezbjednost, kao i ministra odbrane i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: