Vujanović čekao crnogorsku zastavu

Iz Opštine Pljevlja je rečeno da je na zahtjev kabineta predsjednika Vujanovića na svečanosti svirano samo pola himne
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2011. 13:17h

Ceremonija obilježavanja 70. godišnjice Pljevaljske bitke imala je elemente krupnog političkog incidenta, jer na spomeniku učesnicima te bitke, prije početka ceremonije nije bila istaknuta državna zastava Crne Gore, već samo trobojka sa petokrakom, piše agencija Beta.

Beta iz više pouzdanih izvora saznaje da je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović - koji je govorio na svečanosti, čekao je u gradu dok nije postavljena državna zastava.

Vojska Crne Gore je iz istog razloga bila zaprijetila da će sa ceremonije povući svoj vod ako ne bude postavljena crnogorska državna zastava.

Nakon izvjesnog odgađanja početka ceremonije, zastava je postavljena, ali tako što su prisutni predstavnci Lovćenskog partizanskog odreda koji je učestvovao u Pljevaljskoj bici 1. decembra 1941. godine, pozajmili državnu zastavu koju su bili donijeli.

Vujanović u gradu čekao da se problem riješi

Organizatori proslave godišnjice Pljevaljske bitke su, prema informacijama Bete, rekli da nemaju državnu zastavu i da su se pravdali da je u noći uoči proslave sa jednog jarbola skinuta čelična sajla kojom se kači zastava.

Estetski razlozi, zauzeti jarboli...

Vidoje Despotović predsjednik pljevaljske organizacije boraca NOR-a, koja je bila organizator ceremonije, kazao je da oni ističu trobojku sa petokrakom svake godine 1. Decembra i 13. jula jer ona simbolizuje Narodno oslobodilačku borbu.

On je kazao da je obaveza Opštine da ističe državnu zastavu i da je koliko je njemu poznato ona bila donijeta na Stražicu.

Despotović je kazao da je prije početka svečanosti sa Vujanovićem bio u kabinetu predsjednika Opštine i da su nakon toga otišli na Stražicu gdje je obavljena ceremonija.

"Mi smo sve uradili što je bila naša obaveza ali nije naše da znamo da li rade sajle na jarbolima. Činjenica je da je prije početka ceremonije crnogorska zastava postavljena na jarbol da da je trobojka sa petokrakom skinuta i stavljena na zid spomenika“, rekao je Despotović.

U Opštini Pljevlja "Vijestima" su kazali da su bili donijeli crnogorsku zastavu koju su trebali da postave na jarbol ali da je na jedinom jarbolu koji je radio prethodno bila podignuta trobojka sa petokrakom.

“Vojni orkestar iz Podgorice je došao, svirao je himnu, prve dvije strofe, to je stav Kabineta predsjednika države”, rekao je Palibrk.

"Na jarbol je istaknuta zastava predstavnika Lovćenskog odreda, ali samo iz estetskih razloga jer je zastava koju su oni imali bila veća i imala od one koju smo mi donijeli", rekao je sagovornik Vijesti iz lokalne uprave u Pljevljima.

To je radiju Antena M potvrdio šef kabineta predsjednika Opštine Pljevlja Rajko Palibrk koji je objasnio da je i na zahtjev kabineta predsjednika Vujanovića na svečanosti svirano samo pola himne.

“Vojni orkestar iz Podgorice je došao, svirao je himnu, prve dvije strofe, to je stav Kabineta predsjednika države”, rekao je Palibrk.

Pupović: To su spekulacije

Gradonačelnik Pljevalja Miloje Pupović nazvao je spekulacijama medijske napise da u tom gradu nije poželjna crnogorska zastava.

Pupović za Antenu M kazao da su “organizatori, pljevaljski Savez boraca, tog dana istakli tri zastave – crnogorsku, trobojku, i crvenu sa srpom i čekićem”.

‘’Bio sam prisutan, naravno, ali došao sam u posljednjem momentu sa predsjednikom Filipom Vujanovićem, kad je to počelo, i zastava je bila tamo, sigurno. Glavni organizator je Savez boraca Pljevalja. Na glavnom jarbolu bila je crnogorska zastava, a bile su i ostale zastave okolo, niže postavljene na jedan zid. Bila je trobojka sa petokrakom i ona proleterska, crvena sa srpom i čekićem”, rekao je Pupović.

Galerija

Bonus video: