Šaljemo novac za antikorupciju

Ekonomska kriza pokazuje, više nego ikada prije, da nam je potreban efektan i efikasan alat kako bismo pomogli tranziciju regiona
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Štefan File, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.12.2011. 07:52h

Ove sedmice Evropska komisija je odobrila predlog za obnovu pretpristupne finansijske pomoći u okviru IPA programa koji će pomoći da se uobliči budućnost Crne Gore i cijelog regiona u godinama koje dolaze. Naš predlog je da uložimo 14,1 milijardu eura u periodu od 2014. do 2020. godine, za pomoć reformama u zemljama koje žele da se pridruže EU. Ova suma će biti pridodata onoj od 11,5 milijardi koja je obezbijeđena u periodu od 2007. do 2013. godine. Ova obnovljena obaveza otvara put ka novim mogućnostima za zemlje koje su uključene u proces proširenja u smislu razvoja njihove ekonomije, jačanja njihovih vlada i pripreme za buduće članstvo u Uniji.

Ovim predlogom jasno pokazujemo našu solidarnost i trajnu posvećenost evropskoj integraciji i demokratskim reformama. Uprkos trenutnim ekonomskim neprilikama, vrata EU ostaju otvorena za sve zemlje koje ispunjavaju uslove da uđu i ispune neophodne kriterijume. Ekonomska kriza pokazuje, više nego ikada prije, da nam je potreban efektan i efikasan alat kako bismo pomogli tranziciju regiona, što će donijeti više stabilnosti i sigurnosti Evropi kao cjelini.

Želimo da nagradimo one koji rade najbolje. Želimo da damo prioritet projektima koji donose direktnu korist građanima, na primjer unapređenju administracije i javnih usluga, boljem sudstvu i efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije, unapređenju infrastrukture i zdravijoj životnoj sredini

Naša pomoć partnerskim zemljama postaće brža i fleksibilnija. Želimo da nagradimo one koji rade najbolje. Želimo da damo prioritet projektima koji donose direktnu korist građanima, na primjer unapređenju administracije i javnih usluga, boljem sudstvu i efikasnijoj borbi protiv kriminala i korupcije, unapređenju infrastrukture i zdravijoj životnoj sredini. Konačno, želimo da nova pomoć bude fleksibilnija, čime se osigurava brzo usmjerenje finansijskih sredstava tamo gdje postoji potreba i kapacitet za njihovu upotrebu.

Šta time dobija Crna Gora?

IPA program je u Crnoj Gori finansirao završetak obilaznice oko Podgorice i pribavio digitalan, kompjuterizovan informativni desk nacionalnoj televiziji, kao i pomoć za 2100 izbjeglica i interno raseljenih lica.

Novi IPA program će se više koncentrisati na ključne političke prioritete, na primjer na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

Autor je evropski komesar za proširenje i politiku dobrosusjedstva

Bonus video: