Medojević: Uslovni početak pregovora nova istorijska šansa

Medojević smatra da je Lukšić dobio novih šest mjeseci da konkretnim djelima pokaže da mu je interes nacije iznad interesa ma kog pojedinca ili grupe
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 16:48h

Uslovni početak pregovora nova je istorijska prilika da crnogorsko društvo pokaže na djelu da je spremno i sposobno da napravi transformaciju u skladu sa standardima Evropske unije (EU), ocijenio je predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije Nebojša Medojević.

Medojević smatra da da je to šansa da se Crna Gora izgradi kao normalna, demokratska, slobodna i pravna država koja poštuje prava svojih građana i doprinosi njihovom prosperitetu, naveo je Medojević u izjavi povodom odluke Evropskog savjeta.

"Evropa očekuje da zakoni koji su na papiru, postanu zakoni u akciji, a premijer Lukšić mora da preuzme odgovornost", poručio je Medojević

"EU je poslala jasnu poruku da je svjesna problema implementacije zakona u Crnoj Gori i da od Vlade, parlamenta, tužilaštva i pravosuđa očekuje zajedničku snažnu i efikasnu akciju protiv organizovanog kriminala i korupcije na svim nivoima", ocijenio je Medojević.

EU je, kako je rekao, tim krajnje dobronamjernim i pozitivnim stavom, jasno pokazala svoju političku volju da se proces proširenja nastavi i da su zemlje zapadnog Balkana doborodošle u porodicu razvijenih demokratskih država.

Vrijeme za konkretne i jasne odgovore

Medojević je kazao da mu je čast i veliko zadovoljstvo što je kao lider opozicionog Pokreta za promjena bio u prilici da primi čestitke zbog odgovornog i konstruktivnog doprinosa crnogorske opozicije pozitivnoj odluci Evropskog savjeta.

Opozicija je učinila sve što je mogla i značajno uticala na ovakvu odluku Evropkog savjeta

On smatra da je sada vrijeme za konkretne i jasne odgovore Crne Gore na izazov organizovanog kriminala i korupcije.

"Evropa očekuje da zakoni koji su na papiru, postanu zakoni u akciji. Premijer Lukšić mora da preuzme odgovornost", poručio je Medojević.

On je kazao da je opozicija učinila sve što je mogla i značajno uticala na ovakvu odluku Evropkog savjeta.

"Sada je sve u rukama premijera i pravosuđa. Opozicija je spremna na otvoreni i konstruktivan dijalog sa premijerom o mjerama i aktivnostima za ispunjavanje ovog konkretnog uslova koji je pred nas postavila EU", rekao je Medojević.

On je uvjeren da je moguće postići konsnezus oko, kako je rekao, pobjede Crne Gore nad organizovanim kriminalom i korumpiranim strukturama u državi.

Vrijeme će pokazati da li je Lukšić sposoban za istorijsku ulogu

Prema njegovim riječima, vrijeme će pokazati da li je Lukšić dostojan i sposoban za istorijsku ulogu koja mu je dodijeljena.

"Na tom putu najveća prepreka biće mu paralelna partijska vlada koju mu je njegov partijski šef formirao u formi Savjeta Demokratske partije socijalista za praćenje ispunjavanja izbornih obećanja. Vremena za konkretnu akciju imamo dovoljno, a za čekanje i polovične mjere nemamo", zaključio je Medojević.

Bonus video: