Bez prognoza

Vujanović: Lukšić i Roćen su sjajno reagovali

Vujanović je ocjenio da se organizovani kriminal jedino može regionalno savlađivati
87 pregleda 0 komentar(a)
Filip Vujanović, Danilovgrad, Dan Opštine, Foto: Jelena Jovanović
Filip Vujanović, Danilovgrad, Dan Opštine, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 25.02.2019. 10:20h

Povodom mogućnosti da je neko iz "domaće kuhinje" falsifikovanjem listinga pokušao diskreditovati premijera Igora Lukšića, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da se prvo mora utvditi činjenično stanje i da je sve ostalo sve ostalo nautemljena prognoza i pretpostavka koju "ne treba davati sa visokih adresa, posebno najviše".

On je u Danilovgradu, nakon svečane skupštine organizovane u čast Dana opštine, rekao da "u tako osjetljivim pretragama ostavimo odgovornost onima koji su nadležni da pokažu da su na jedan ozbiljan način pretražili sve i dali javnosti informaciju onda kada se do nje dođe".

Vujanović je dodao da je ubijeđen da svi treba u smislu svoje zakonske obaveze da završe svoj posao na odgovoran način i u dinamici koja je primjerena ozbiljnosti

"Sa jedne strane štiteći podatke o ličnostima, a sa druge strane štiteći profesionalnost medija, treba da se pokaže da država imao odgovoran odnos prema svim onim obavezma koje znače odgovorno informisanje. U tom smislu ostavimo državnim organima da utvde činjenično stanje a nakon toga ćemo dati ocjenu o propustima onih koji su odgovorni za to", kazao je Vujanović.

Po njegovom mišljenju Lukšić zajedno sa ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom "sjajno je reagovao i dao potpuno jasno viđenje" saopštivši svoj odnos i svoja očekivanja na način koji je primjeren onome što je "zaista i bilo za očekivati da čujemo od predsjednika Vlade i ministra i to u pravo vrijeme".

Vujanović je dodao da je ubijeđen da svi treba u smislu svoje zakonske obaveze da završe svoj posao na odgovoran način i u dinamici koja je primjerena ozbiljnosti.

Vujanović je ocjenio da se organizovani kriminal jedino može regionalno savlađivati.

"On ne poznaje granice i saradnja sa susjednim i državama i regijama je naša obaveza. Crna Gora je tu od svih međunarodnih organizacija koji se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije dobila pozitivne ocjene. To jeste proces koji će trajati i koji postoji u svim državama, neophodna je regionalna saradnja i Crna Gora je ima. Naravno, individualne ocjene su stvar onih koji takve ocjene daju", kazao je on.

Vujanović neodređen o zakonu o CANU

Vujanović je bio neodređen o zakonu o CANU, koji predviđa udruživanje akademika DANU I CANU. Rekao je da to pitanje treba riješiti poštujući međunarodne standarde i to pitanje treba da se riješi.

“Crna Gora treba da bude privržena međunarodnim standardima. Međunarodni standardi obavezuju sve i poštovanje međunarodnih standarada treba da bude konstanta Crne Gore”, kazao je Vujanović.

Sačekati zvanične informacije

Komentarišući najnovije informacije iz Brisela on je kazao da je ubijeđen da je primjerno sačekati zvanične informacije, ali i da sve ono što su jasni nagovještaji pokazuje pozitivan odnos prema Crnoj Gori, vrednovanje svega onoga što je učinjeno u procesu pristupanja i dodatno motivisanje naših aktivnosti u saradnji sa komisijom.

"To je svakako ono što smo očekivali kao odnos prema stavu Evropske komisije EU koja je vrlo pozitivno vrednovala integraciona dostignuća Crne Gore i ubijeđen sam da to znači novi motiv da svi zajedno u crnogorskom društvu učinimo ono što će CG približiti EU", kazao je Vujanović.

Pristup Crne Gore Evropskoj uniji je naš strateški interes, kazao je on i dodao da trebamo "ostvariti standarde EU, koji zavise od nas kao što proces proširenja zavisi od unutrašnjih odnosa u eu na koje mi ne možemo uticati".

”Svakako da je pristup i evroatlanskoj integraciji poseban strateški interes Crne Gore i u tom integracionom putu Crna Gora pokazuje odgovornost, ozbiljnost i punu posvećenost koja je zavrijedila poštovanje svih onih koji u tom integracionom pristupu učestvuju”, naglasio je Vujanović.